Zagađenje ne prestaje: Zrak u Sarajevu i danas nezdrav

2
Radiosarajevo.ba
Zagađenje ne prestaje: Zrak u Sarajevu i danas nezdrav
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo i magla

Indeks kvaliteta zraka u sarajevskom naselju Marijin Dvor iznosi 175 i okarakterisan je kao nezdrav, javlja Eko akcija. 

Na Otoci iznosi 171, dok je na Baščaršiji izmjereno 124, na Bjelavama je 89, a na Ilidži 159. 

Na Marijin dvoru, Ilidži i Otoci navodi se kako je zrak nezdrav, dok je u ostalim dijelovima Sarajeva okarakterisan kao umjereno zagađen ili nezdrav za osjetljive grupe ljudi.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svako može osjetiti negativne efekte po zdravlje kada su vrijednosti indeksa kvaliteta zraka između 151 i 200. Osjetljive grupe ljudi mogu osjetiti ozbiljne posljedice.

Ono što zabrinjava je i podatak s mobilne aplikacije o kvalitetu zraka na Skenderiji tokom noći. Ova aplikacija pokazuje da je indeks zraka bio čak 232.

Zbog trenutne situacije s kvalitetom zraka, u Kantonu Sarajevo preporučeno je da na snazi ostane epizoda "Pripravnost".

Naime, kako su poslijepodne saopćili iz Press službe Kantona Sarajevo, mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na automatskim stanicama Otoka, Ilidža, Vijećnica i Ilijaš zabilježeno je njihovo značajno variranje, kao i prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih materija u zraku - PM10(50µg/m3) za prethodni dan.

Ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja.

Danas su, također, zabilježene povišene koncentracije čestičnih materija u zraku.

Dnevne prosječne vrijednosti za PM10, izmjerene tokom noći i jutros, u periodu od pnoći do 8 sati, na svim stanicama također prekoračuju propisane granične vrijednosti.

Stručno tijelo apeluje na ugrožene populacije stanovništva da se ne kreću na otvorenom u ranim jutarnjim, te kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, te da se pridržavaju preporuka Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera. Ovakva vremenska situacija će se zadržati do nedjelje, kada se očekuju slabe padavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije