Za zaposlenje u Graničnoj policiji uzimali i do 30 hiljada KM: Optuženi su, a ovo su njihova imena

3
Radiosarajevo.ba
Za zaposlenje u Graničnoj policiji uzimali i do 30 hiljada KM: Optuženi su, a ovo su njihova imena
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu zbog koruptivnog djelovanja u procesu natječaja za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih kaznenih djela.

Optuženi su:

  • Rejhan Raković, rođen 19.01.1980. godine u Bihaću, uposlenik Granične policije BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin BiH
  • Ensar Salčinović, rođen 09.09.1991. godine u Sarajevu, uposlenik Granične policije BiH, državljanin BiH
  • Kenit Čakić, rođen 02.05.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH
  • Armin Otuzbir, zv. "Pipa", rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH
  • Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH
  • Ivica Sabljo, rođen 06.05.1980.godine u mjestu Poklečani, Posušje, uposlenik Granične policije BiH, član Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Murphy: Pravosudni sistem BiH ne funkcioniše, a to znaju i građani i pravosuđe

Murphy: Pravosudni sistem BiH ne funkcioniše, a to znaju i građani i pravosuđe

Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

TI BiH objavio porazne podatke o zaštiti prijavilaca korupcije u BiH

TI BiH objavio porazne podatke o zaštiti prijavilaca korupcije u BiH

Nakon okončane istrage koju je tužiteljstvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona, navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužiteljskoj i policijskoj akciji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije