Za tri mjeseca u COVID ambulanti Opće bolnice pregledano više od 2.000 pacijenata

1
Radiosarajevo.ba
Za tri mjeseca u COVID ambulanti Opće bolnice pregledano više od 2.000 pacijenata
Foto: Opća bolnica / Covid ambulanta

U protekla 24 sata u COVID odjel Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, na hospitalizaciju je primljeno pet pacijenata, a dvoje je otpušteno kući.

Jutrošnje ukupno stanje hospitaliziranih na ovom Odjelu iznosi 38 pacijenata, od kojih je troje na intenzivnoj njezi.

Posljednja tri mjeseca na bolničkom liječenju u COVID odjelu Opće bolnice ukupno je bilo 600 pacijenata, a dužina liječenja je u prosjeku trajala desetak dana. U istom periodu u trijažnoj COVID ambulanti pregledano je 2.121 pacijent i pruženo više od 5 hiljada usluga.

Mr. ph. Amila Kapidžić, spec.med.biohemije u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u okviru redovnog jutarnjeg sastanka COVID tima, je održala predavanje o temi Uloga medicinsko-biohemijskog laboratorija kod pacijenata sa Covid-19.

Ovom prilikom je istaknula značaj laboratorijske dijagnostike u postavljanju dijagnoze, određivanju stadijuma bolesti, prognozi, terapijskom monitoringu i epidemiološkom nadzoru oboljenja COVID-19.

Na osnovu velikog broja publikovanih rezultata i u konačnici na osnovu preporuka IFCC (The International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) definisani su hematološki i biohemijski parametri, markeri akutne faze i upale, koagulacijski testovi i parametri acidobaznog statusa , koji su od velikog značaja u dijagnostici i monitoringu, kao i predikciji samog oboljenja.

Na predavanju su detaljno objašnjeni uzroci i mehanizmi promjene koncentracije, tj broja pomenutih analita te značaj ispravne procjene i odabira traženih pretraga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije