Za propuste u radu godina i po zatvora: Kako su Radenko i Mira oštetili Vladu Brčkog za 13.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Za propuste u radu godina i po zatvora: Kako su Radenko i Mira oštetili Vladu Brčkog za 13.000 KM
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Radenka Nikolića (64) i Mire Čanak (56), optuženih da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH.

Za zloupotrebe kojima su preduzeću HAS COMERC Brčko pribavili imovinsku korist od 13.700,00 KM, te nanijeli štetu distriktu Brčko, Nikolić je pred brčanskim pravosuđem pravosnažno osuđen na godinu, a Čanak na šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo Distrikta procesuralo je Nikolića, jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjeva HAS COMERC propustio preduzeti radnje nadzora nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti.

Nepravosnažna presuda: Dvije godine zatvora bivšem tuzlanskom ministru Sulejmanu Brkiću

Nepravosnažna presuda: Dvije godine zatvora bivšem tuzlanskom ministru Sulejmanu Brkiću

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u privredi površine od 2664 m2 i trafostanice u površini od 7 m2.

Propuštanjem svojih službenih dužnosti, oboje su prouzrokovali štetu distriktu Brčko u iznosu od 13.170,00 KM, za koji iznos su HAS COMERC d.o.o. Brčko pribavili imovinsku korist.

Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužilaštvo je optužilo Nikolića i Čanak za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Optužen zbog prijetnji trebinjskom tužiocu: "Ostroga mi, odoh po pušku, ubit ću ga"

Optužen zbog prijetnji trebinjskom tužiocu: "Ostroga mi, odoh po pušku, ubit ću ga"

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njih, pa su oboje u prvostepenom postupku osuđeni na po godinu zatvora.

U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je žalbu odbrane Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branioca Mire Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora. Pravosnažnom osudom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja oni su, pored izrečenih kazni za to krivično djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu u iznosu od 13.170,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije