Presuda u Brčkom: Pola godine zatvora za pokušaj prevare institucija

0
Radiosarajevo.ba
Presuda u Brčkom: Pola godine zatvora za pokušaj prevare institucija
Foto: Otisak.ba / Policija Brčko Distrikta

Aleksandar Veselinović (40), osuđen je na pola godine zatvora za pokušaj prevare više institucija da od preduzeća iz Sarajeva naruče službena glasila, koje je neovlašteno distribuisao na tom području.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH teretilo ga je da je 2016. godine pokušao prevariti brčanske institucije da od preduzeća "S-LIST" d.o.o izvrše narudžbe, a prvo im je uručio navodne besplatne primjerke, zatim im je za CD-ove ispostavio visoke fakture.

Veselinović, državljanin Hrvatske je direktor pomenutog preduzeća i optužen je da je angažovao njemu poznatu osobu, kako bi po njegovim uputstvima u Brčkom na prevaru prodavala službena glasila.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Prijavljeno u Tešnju: Dobojliji posudio Škodu, vozilo mu nije vratio

Prijavljeno u Tešnju: Dobojliji posudio Škodu, vozilo mu nije vratio

Kako je navedeno u optužnici, jedan od njegovih prodajnih agenata najprije je posjetio tadašnjeg zamjenika gradonačelnika rekavši mu da ima obavezu Vladi distrikta Brčko uručiti besplatne primjerke CD-ova s državnim i entitetskim službenim glasilima.

"Znajući da se CD-ovi ne mogu otvoriti, niti koristiti, on je zamjenika gradonačelnika naveo da potpiše i pečatom Vlade Distrikta ovjeri bjanko narudžbenicu objasnivši mu da će mu to služiti samo kao dokaz da je uručio poklon. Zatim je, naknadno, bjanko narudžbenicu popunio podacima o navodnom naručiocu, količini i cijeni, te je ovjerio pečatom preduzeća S-LIST Sarajevo, da bi zatim Vladi Distrikta ispostavio fakturu na iznos od 14.040 KM", navodi se u optužnici.

Na isti način, Veselinović je, kako se navodi, pokušao izvesti prevaru i u Skupštini Brčko distrikta BiH tražeći od ove institucije isplatu 7.020 KM.

Dalje se navodi da je Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i JP Putevi Brčko, pokušao oštetiti za iznose od po 3.744 KM.

"Veselinović je po prijavi tadašnjeg zamjenika gradonačelnika razotkriven i spriječen u daljnjim prevarnim namjerama, a nakon istrage, tokom koje je utvrđeno da je u istoj namjeri posjetio brojne brčanske institucije. Tužilaštvo Distrikta optužilo ga je za pokušaj krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju. Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, dokazane su sve optužbe Tužilaštva, pa je Veselinović osuđen u prvostepenom postupku. Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je žalbu Veselinovića, te je u cijelosti potvrdio presudu Osnovnog suda kojom je tako pravosnažno osuđen za pokušaj prevare u privrednom poslovanju", rekli su iz Tužilaštva Brčko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije