'Za kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH': Naglašena potreba zakonodavnih reformi

0
Radiosarajevo.ba
'Za kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH': Naglašena potreba zakonodavnih reformi
FOTO: Glas žene / „ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH“.

U ponedjeljak, 15. jula 2024. godine, u 15:00 sati, u Sali Hotela Safir u Bihaću, održana je konferencija za medije povodom početka implementacije projekta 'ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH'.

Projekat 'ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH' fokusira se na zagovaranje krivično - pravne regulacije femicida u Federaciji BiH. Ovim naporima želimo osigurati adekvatnu pravnu zaštitu žena i unaprijediti sistemski odgovor na nasilje. Uključivanje svih relevantnih aktera u ovaj proces ključno je za stvaranje sigurnijeg okruženja za žene i jačanje njihovih prava.

Jadranka Miličević ispred Fondacije CURE izjavila je da je neophodna izmjena Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona FBiH kako bi se uključila kriminalizacija femicida. Miličević je naglasila da ovakve promjene predstavljaju ključni korak jačanju zaštite žena od nasilja i osiguravanju pravde za žene. "Zakonodavne reforme su od vitalnog značaja za prevenciju nasilja i očuvanje ljudskih prava žena u našem društvu", dodala je Miličević.

Lažna uzbuna u Zenici: Pumpa evakuisana zbog curenja plina, a evo o čemu je bila riječ

Lažna uzbuna u Zenici: Pumpa evakuisana zbog curenja plina, a evo o čemu je bila riječ

Amela Hajvaz ispred Udruženja Ženska vizija Tuzla istakla je da je Tuzlanski kanton suočen sa
najvećim brojem femicida zabilježenim u posljednjem periodu, te da su podaci i statistike izuzetno
zabrinjavajuće. U posljednjih nekoliko godina, zabilježen je porast nasilja prema ženama, a mnoge žrtve nisu imale adekvatnu zaštitu. Ovi alarmantni trendovi ukazuju na potrebu za hitnim zakonodavnim reformama i jačanjem sistema podrške za žrtve nasilja. S obzirom na ozbiljnost situacije, važno je da se društvo mobilizira kako bi se sprečilo daljnje gubitke i osigurala sigurnost žena u Tuzli i širom BiH.

Neira Raković iz Organizacije Glas žene izjavila je da ovim projektom žele ukazati na potrebu
rješavanja problema pravne neusklađenosti krivičnog zakonodavstva Federacije BiH sa Istanbulskom konvencijom i drugim međunarodnim mehanizmima zaštite žena od nasilja. Istaknula je da je BiH potpisnica i ratificirala ove važne instrumente, ali da ih ne implementira, što negativno utiče na kvalitet zaštite žena od nasilja.

Sve brutalnija ubistva žena, no...: Ministar kaže da femicid neće biti uvršten u Krivični zakon FBiH

Sve brutalnija ubistva žena, no...: Ministar kaže da femicid neće biti uvršten u Krivični zakon FBiH

Pod kriminalizacijom femicida podrazumijevamo da se ubistva žena motivisana njihovim spolom prepoznaju kao posebno krivično djelo. Ova pravna regulativa omogućava strožije kazne za počinioce, ističući ozbiljnost ovog nasilja. Cilj je zaštita žena od rodno zasnovanog nasilja i prevencija budućih slučajeva. Kriminalizacija femicida doprinosi i jačanju svijesti o ovom problemu u društvu, te poziva na hitnu reakciju pravnog sistema.

"Nadamo se da će građani i građanke prepoznati značaj ovog problema i aktivno se uključiti u
lobiranje i zagovaranje. Pozivamo vas da podržite inicijativu koja ima za cilj izmjenu Krivičnog zakona Federacije BiH potpisivanjem peticije. Ova peticija bit će realizovana na ulicama i gradovima Federacije BiH u narednom periodu, a za više informacija pratite nas na društvenim mrežama Ženske mreže BiH." dodala je Raković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije