Za dvije godine u FBIH zaposleno 400 osoba s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Za dvije godine u FBIH zaposleno 400 osoba s invaliditetom

Strategije o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom 2011. - 2015. godine u FBiH radikalno će promijeniti odnos društva i politike prema invaliditetu i osobama s invaliditetom u našem društvu, izjavio je pomoćnik federalnog Ministra rada i socijalne politike Dorica Jonjić. 

Uz podršku Misije OESS-a u BiH, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) organizirala je danas u Mostaru prezentaciju o provedbi ove Strategije.

"Osobe s invaliditetom imaju iste potrebe kao i zdravi ljudi i to su principi Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom i ove strategije. Trenutno su na redu izrade akcijskih planova, a ove se godine upravo na tome radi na području HNŽ-a", kazao je Jonjić.

Dodao je kako će akcijski planovi sadržavati konkretne mjere i aktivnosti koje će se u idućem razdoblju nametnuti kao agenda lokalnim zajednicama i Vladi HNK-a, da u granicama svojih mogućnosti, prilagodi svoju sredinu potrebama osoba s invaliditetom, kako bi se "ti naši sugrađani osjećali prihvaćenijim u ovom društvu".

Što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom, naveo je postojanje federalnog Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom i Fond za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja koji, po Jonjićevom mišljenju, izvrsno funkcionira za naše uvjete.

"U zadnje dvije godine, mi smo zaposlili 400 osoba s invaliditetom, a za njih više od 1 000, koji su od ranije zaposleni, održavamo radna mjesta poticajima koje uplaćujemo njihovim poslodavcima" izjavio je Jonjić.

On smatra kako je potrebno više animirati poslodavce da krenu s kreiranjem radnih mjesta za osobe s invaliditetom jer im se to itekako isplati. Naime, poslodavcima osoba s invaliditetom Fond za profesionalnu rehabilitaciju vraća sve uplaćene doprinose, plus deset posto poreza na plaću, čime je zapošljavanje osobe s invaliditetom za poslodavce povoljnije za 80 posto. 

Kada je riječ o pristupu javnim ustanovama osoba s invaliditetom, Jonjić smatra kako je puno jeftinije prestati davati suglasnost na izgradnju novih javnih zgrada koje nemaju pristup za invalide, nego takve pristupe i nužne prostorije ugrađivati u stare zgrade.

No, i tu se može mnogo učiniti jer se velika pompa pravi od jedne pristupne rampe koja košta svega nekoliko stotina maraka, zaključio je pomoćnik federalnog ministra. 

Po riječima glasnogovornika Vlade HNK-a Pere Pavlovića, svrha današnje prezentacije je pokretanje dijaloga između vladinih i nevladinih organizacija, usmjerenog na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Jasna Rebac iz Koalicije "Zajedno smo jači" u HNK-u ocijenila je Strategiju dobrim temeljem za donošenje lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti.

Rebac je navela i dva konkretna primjera kako kantonalna Vlada pomaže osobama s invaliditetom, kao što su gradnja Doma u Stocu i mobilni tim Ministarstva obrazovanja koji pruža usluge osnovno školskom obrazovanju s preporukom da takve iste usluge trebaju krenuti i od predškolskog odgoja. 

Inače, današnjoj prezentaciji prisustvovala je skoro cijela Vlada HNŽ-a što, po mišljenju prisutnih, pokazuje kako je spremna jače se uključiti u rješavanje problema osoba s invaliditetom. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije