Na Bjelašnici i u Sarajevu jutros ista temperatura: Meteorolozi za danas izdali upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici i u Sarajevu jutros ista temperatura: Meteorolozi za danas izdali upozorenje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno vedro, a za više regija u Bosni i Hercegovini na snazi je žuto upozorenje zbog visokih temperatura zraka.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica, Sarajevo, 12; Bugojno 13; Zenica 14; Tuzla, Livno 15; Bihać, Banja Luka, Sanski Most 16; Trebinje 22; Neum 23; Mostar 24.

Memorijalni centar Sarajevo izdvojio preko 804.000 KM za postavljanje nišana poginulim borcima

Memorijalni centar Sarajevo izdvojio preko 804.000 KM za postavljanje nišana poginulim borcima

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su povoljne tako da će većina populacije biti boljeg raspoloženja. Tokom noći i prijepodneva svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana ugođaj bi mogao pokvariti poneki lokalni pljusak na zapadu i jugozapadu zemlje. Preporučljivo je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti vruće. Također, vrijednosti UV indeksa će porasti, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i djelimično reducirati boravak na otvorenom.

Danas Bosni i Hercegovini preovladavaće pretežno sunčano vrijeme. Slabih lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima može biti na zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C.

Meteorolozi objavili prognozu za vikend: Šta nas sve čeka u BiH u narednim danima

Meteorolozi objavili prognozu za vikend: Šta nas sve čeka u BiH u narednim danima

U četvrtak, sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući ponegdje u Hercegovini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren, veći dio dana, jugozapadni, a u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.

U petak, sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 34, na jugu do 38 °C.

U subotu, sunčano i vruće. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 °C.

U nedjelju, sunčano i vruće. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije