Za dva mjeseca iz BiH deportovano 69 stranih državljana

0
AA
Za dva mjeseca iz BiH deportovano 69 stranih državljana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Migranti

U protekla dva mjeseca Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji BiH.

"Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između BiH i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 lica među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreja, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije", saopšteno je iz sužbe.

U zemlje porijekla udaljeno je 35 lica koja su bila pod nadzorom imigracionih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dva lica građani Kosova.

"U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM, sa teritorije BiH udaljeno je 11 lica u njihove zemlje porijekla. U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Bugarske", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Služba za poslove sa strancima nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije