Usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima, Zvizdić poslao poruku

1
Radiosarajevo.ba, Fena
Usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima, Zvizdić poslao poruku
N.G. /Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je izmjene Zakona o strancima kojima se predviđa bolji način regulacije migrantske krize u BiH koja je veliki humanitarni, ali i sigurnosni izazov za sve zemlje pogođene tim pitanjem.

Cilj predloženih izmjena je da se putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od izvršenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja, kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Primjenom tog zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasna poruka da državni organi neće tolerirati takvo ponašanje.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je i inicirao ove izmjene, na Twitteru je objavio svoju reakciju. 

"Dobili smo zakon koji omogućava stavljanje pod nadzor onih stranaca/migranata koji prodaju ili koriste droge i koji čine teška krivična djela i teže prekršaje javnog reda i mira", napisao je Zvizdić.

Delegati Doma naroda PSBIH usvojili su danas i dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organiziranim kriminalom ili trgovinom ljudima.

Usvojen je i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH, kao i Izvještaji o radu zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije