Puhovski o izborima: Tresla se brda, rodio se štakor, loše vijesti za Balkan

Radiosarajevo.ba
Puhovski o izborima: Tresla se brda, rodio se štakor, loše vijesti za Balkan
Foto: Alchetron / Žarko Puhovski

Politički analitičar iz Hrvatske, dugogodišnji profesor političke filozofije u Zagrebu prof. dr. Žarko Puhovski, komentirajući netom završene izbore za Europski parlament, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako su se "tresla brda, a rodio miš ".

Piše: Faruk Vele

 "Ovdje nije baš miš, već jedan poveći štakor. Zapravo opća slika nije ugrožena. I dalje će Parlamentom EU i Europskom unijom vladati, kako sad stvari stoje, velike stranke oko centra. Dakle, pučani, socijalisti, liberali i, kao novi bitan element, zeleni. Ojačali su zeleni i liberali, ojačale su desne populističke opcije. Oslabili su pučani i socijalisti. Njima će biti, skupa s ostalima, teže vladati, upravljati Parlamentom. Ne zbog ruku, broja mjesta, nego zbog glasova. Ovi će (desničari) imati češću mogućnost da im sabotiraju neke akcije. No, u osnovi mislim da se ništa bitno neće promijeniti", rekao je Puhovski. 

Konačni rezultati: Evo kako će izgledati Europski parlament

Smatra da su rezultati izbora posebno loša vijest za postjugoslovensku regiju. Posebno u kontekstu činjenice da se govori o blokadi proširenja EU.

"Jer će jedna od tema koju će biti najlakše i najjeftinije 'prodati' u pregovorima pučana, socijalista, liberala i ostalih s populistima jeste upravo proširenje. Bit će jednostavno da se to stavi na čekanje. U tom pogledu mislim da je, zapravo, to zaista loše za situaciju u kojoj se nalaze zemlje koje bi mogle biti kandidati", upozorava on. 

Analizirajući rezultate izbora u Hrvatskoj, Puhovski je primijetio da je HDZ dobio najviše glasova, ali da je politički izgubio. 

Najveći gubitnik izbora za Parlament EU je HDZ

"Oni su izgubili jer su imali puno veće ambicije i realno veće šanse. HDZ je izgubio vlastitom glupošću, vlastitim greškama jer su odučili da ne idu u koaliciju s kojom su na prošlim izborima prošli. Suma glasova onih koji su bili u koaliciji s njima prije pet godina i njihovih današnjih glasova je isti. Oni su praktički pogriješili. Oni su pogriješili zato što su išli na izbore s listom na kojoj je bilo jedno ili dva imena koja su javnosti poznata. Drugo su bila imena bez ikakvog značenja, to jeste Plenković je htio pokazati da s listom koja ovisi o njemu može pobijediti na izborima. Nasuprot tome SDP je imao jednostavnu logiku da lista radi za stranku, dok je HDZ imao model 'stranka radi za listu'. To se u slučaju SDP-a pokazalo uspješnijim. SDP je bio na rubu raspada, a ostvarena je neočekivana pobjeda, iako nisu ostvarili najveći broj glasova", navodi sagovornik Radiosarajevo.ba.

Puhovski, nadalje, smatra da je rezultatima euroizbora premijer Hrvatske Andrej Plenković oslabljen u stranci i javnosti.

"Međutim, on imam vremena da se s predsjedničkim i parlamentarnim izborima stvar vrati. Oni nije izgubio vlast. On ima još uvijek priliku", zaključio je Puhovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije