Wigemark u Narodnoj skupštini RS predstavio Izvještaj o napretku BiH

Anadolija
Wigemark u Narodnoj skupštini RS predstavio Izvještaj o napretku BiH
"U proteklih 12 mjeseci ostvaren je značajan napredak u pitanjima relevantnim i za ovu zemlju i za evropske integracije", rekao je Wigemark članovima Odbora.

Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas je članove Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske upoznao s Izvještajem o napretku BiH u procesu evropskih integracija za period od septembra 2015. do oktobra 2016. godine.

Sagovornici su se složili da je uloga zakonodavne vlasti u kontekstu usklađivanja propisa RS i BiH s propisima Evropske unije veoma važna u procesu pridruživanja. Naglašeno je da su socijalno-ekonomske i zakonodavne reforme veoma važne na putu k EU i da ustavna i politička pitanja ne bi smijela da budu prepreke razvoja i unapređenja ovih oblasti.

Kako se navodi u saopćenju iz Narodne skupštine RS, istaknuto je da je veoma važno nastaviti napredak kada je riječ o sprovođenju Reformske agende.

"U Izvještaju, koji je Wigemark simbolično uručio predsjedniku Odobra Branislavu Borenoviću, ističe se ozbiljna zabrinutost EU kada je riječ o slobodi izražavanja, govoru mržnje, stanju u medijima, posebno javim emiterima, kao i spora reforma javne uprave, visoka stopa nezaposlenosti mladih, upotreba hitnih procedura kod usvajanja zakona, neefikasnost pravosuđa", stoji u saopćenju.

Borenović je upoznao Wigemarka s radom Odbora na usklađivanju pravnih propisa RS s evropskom legistativom te naglasio da je upravo Odbor za evropske integracije na posljednjoj sjednici Narodnoj skupštini predložio usvajanje Deklaracije o osudi govora mržnje.

Zaključeno je da će Odbor Narodne skupštine RS za evropske integracije i dalje održavati intenzivne kontakte s predstavnicima odbora drugih parlamenata u BiH kako bi se održala pozitivna atmosfera i maksimalno ubrzali reformski procesi na putu k EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije