Nova stranka u BiH sve izvjesnija: "Mi smo se već udružili"

E. H.
Nova stranka u BiH sve izvjesnija: "Mi smo se već udružili"
Poslije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, tačnije potkraj oktobra, mediji su izvještavali da će naša država uskoro dobiti novu političku stranku, ovog puta sastavljenu od nezavisnih kandidata koji su na izborima osvojili načelničke pozicije.

Već ranije na našem portalu mogli ste čitati o osnivanju nove stranke i tom prilikom je govorio Fuad Kasumović, novi gradonačelnik Zenice, koji je poručio da bi to bila alternativa za građane koji su "siti pretvaranja svega u politiku". 

Tada je insinuirano da će na čelu ove inicijative stajati Senad Šepić (aktuelni zastupnik SDA u Parlamentu BiH), a uz njega su, tvrdio je tada Kasumović, i Branislav Borenović (čelnik PDP-a) te Martin Raguž (također državni zastupnik te bivši predsjednik HDZ 1990). U inicijativu bi trebali biti uključeni političari iz cijele zemlje.

Nekoliko sedmica nakon takvih najava, pojavile su se informacije da će se svi nezavisni načelnici i gradonačelnici ove subote sastati kako bi razgovarali o narednim koracima u kreiranju saradnje i zajedničkih političkih opcija, nakon izbora.

"Istina je da imamo u subotu sastanak, da vidimo kud, kako i šta dalje i da dogovorimo saradnju tih gradova i općina. Nama se javljaju sve partije, traže našu podršku i normalna je stvar da smo mi jedna jačina sada na nivou BiH i Federacije BiH. Taj prvi sastanak bit će u subotu u dva sata u Sarajevu", potvrdio je za Radiosarajevo.ba novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On je dodao kako će svi nezavisni kandidati sarađivati na sve moguće načine kako bi opravdali povjerenje građana, ali i kako bi se međusobno pomogli u novonastaloj situaciji.

"Mi smo se već udružili, jer smo svi nezavisni, prema tome normalna je stvar da mi je bilo čija pomoć potrebna u ovom trenutku, svakom od nas. Što se tiče bilo kakvog političkog smisla, za to ima vremena i trebamo vidjeti kud ovo vodi. Pobijedili smo zato što su građani tražili alternativu i nije bilo lako pobijediti sisteme koji su stari 25-26 godina, te mi sad moramo vidjeti kako da ne razočaramo svoje birače i da pokažemo da ova država može bolje i poštenije", zaključio je Kasumović.

Kako nezvanično saznajemo, ovom sastanku će zasigurno prisustvovati Amra Babić, nova načelnica Općine Visoko i Ibrahim Hadžibajrić, novi/stari načelnik sarajevske Općine Stari Grad, a na sastanku će im se pridružiti i brojni drugi političari iz cijele BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije