Wigemark: Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djela

Fena
Wigemark: Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djela
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Wigemark: Dug put pred Bosnom i Hercegovinom

Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djela, poručio je danas šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark na interaktivnom događaju održanom povodom objavljivanja Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Mišljenje, uz prateći Analitički izvještaj, ukazuje šta Bosna i Hercegovina, njeni građani i izabrani predstavnici trebaju da urade kako bi se pridružili Evropskoj uniji.

Na događaju pod nazivom “Vaše mišljenje o Mišljenju?”, kroz interaktivnu formu razgovora, predstavljeni su najbitniji detalji iz Mišljenja, te je razgovarano o tome šta nas čeka i o promjenama koje bi trebale uslijediti.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark je u uvodu kazao da je BiH dobila Mišljenje od Evropske komisije, koje govori o onome šta se treba uraditi u ovoj zemlji kako bi se uskladili sa evropskim standardima.

“Mislim da vam je svima jasno šta se mora uraditi. Danas smo ovdje da čujemo od vas šta vi mislite, ali i da pokušamo vama objasniti o čemu se ovdje radi. Riječ je o procesu. To će biti jedno putovanje, promjena. Znam da se puno govori o rokovima, kada i šta. Ali važno je to šta će se desiti do tada. Do tada mora doći do jedne velike promjene”, kazao je ambasador Wigemark.

Dodao je da je, nakon što je ovdje proveo nekoliko godina i razgovarao s mnogo ljudi širom zemlje, uvjeren u to da svi žele promjenu.

“Situacija je sada malo drugačija, jer sada imamo Mišljenje. Sada je vrijeme da pređemo sa Mišljenja na djelo, kako mi to volimo reći”, poručio je ambasador Wigemark.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić je istaknuo kako “nije dovoljno samo da mijenjamo državu, obrazovni sistem, tržište rada, bitno je da počnemo da mijenjamo sebe, što je sigurno najteže”.

“Treba da mijenjamo odnos prema radu i radnim navikama”, naveo je Aćić, dodajući da se moraju staviti u fokus kompetencije i znanja.

“To je sigurnost koju vi imate u sebi, kada nešto znate i kada je to tržištu rada potrebno”, istaknuo je Aćić.

Skupu su prisustvovali mladi iz više gradova u BiH, koji su imali mogućnost iznijeti svoje mišljenje, te postaviti pitanja o temama koje ih zanimaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije