Wigemark o odluci CIK-a: Nismo ni na čijoj strani. To je jedina istina

E. H.
Wigemark o odluci CIK-a: Nismo ni na čijoj strani. To je jedina istina
Foto: Nedim Grabovica / Wigemark sa članovima Parlamenta BiH

Članovi kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se sa danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU za BiH ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Wigemark je nakon sastanka kazao da su Delegacija EU i Ambasada SAD izdali saopćenje povodom odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda

"Nemam šta da dodam na to", poručio je Wigemark.

Odgovarajući na pitanje novinara da je on "držao" stranu HDZ-a, Wigemark je kazao da to apsolutno nije istina.

"Nismo ni na čijoj strani. To je jedina istina. Mi smo podržali donošenje odluke ne ocijenjujući neljezin kvalitet. Očekujemo da se nastave procedure", istakao je Wigemark.

Nebojša Radmanović je nakon sastanka kazao da se EU vrlo malo trudi kad je u pitanju članstvo BiH u EU, ali i drugih država Balkana.

"Odnos Parlamenta EU prema Parlamentu BiH je dokaz tome. Nedopustivo je da gospođa Federica Mogherini ne pozove na jučerašnji sastanak Predsjedništvo BiH, a pozove Denisa Zvizdića. Ovo je kritika na njen račun, a ne na Zizdićev. Također, Mogherini je dala sebi za pravo da u jedan red stavi međunarodno priznate države s onima koje to nisu" istakao je Radmanović.

Dodao je da je to jasno rekao na današnjem sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Radmanović je istakao da se očito ne poštuju rokovi.

"Predsjedništvu BiH sutra ističe rok da predloži novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Treba se pridržavati rokova i zakona", naglasio je Radmanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Radmanović je istakao da će se sljedeće sedmice na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH razgovarati o smjeni Denisa Zvizdića. Radmanović je komentarišući stavove Bh. bloka rekao je da je aprilski paket propao.

"Ne znam zašto to rade danas, završeni su izbori. Dozvoljene su njihove ideje, ali iz ugla SNSD-a vraćanje na aprilski paket neće biti prihvatljivo", naglasio je Radmanović.

Dodao je da Vijeće ministara ne treba vezati za pitanje formiranja vlasti u FBiH: "Dakle, problem je u FBiH. Nepotrebno se odugovlači s formiranjem Vijeća ministara BiH. Ne vjerujem da će se desiti da će biti podnesene krivične prijave protiv onih koji će probijanjem roka prekršiti zakon."

Poručio je da je moguće da će SNSD možda početi tražiti novog partnera iz FBiH.

"Predstavnici Srba u Komisiji za saradnju s NATO savezom su u skladu sa stavom NSRS. Dakle, neće nastaviti raditi ni na realizaciji uslova za MAP", istakao je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, Rezolucija NSRS je politički akt i on se mora poštivati i ako to nije tako prema odluci Ustavnog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije