Kako je CIK građanima BiH podijelio "žute trake"?

Radiosarajevo.ba
Kako je CIK građanima BiH podijelio "žute trake"?
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije CIK-a BiH

Ima jedna nevjerovatna scena u inače potresnoj knjizi maloljetnog logoraša Amera Đulića "Bili smo brojke – 233 dana u logorima", kada su se u proljeće 1993. godine čapljinski srednjoškolci, na čelu sa Medihom Boškailo, pobunili zbog toga što su na zidove učionica povješani grbovi tzv. Herceg-Bosne, a skinuti oni državni.

 Piše: Faruk Vele

Suočavajući se po prvi put sa ekstremnim nacionalizmom, velikodržavnom i antibosanskom politikom, notornim UZP-om, odlučili su se na bojkot nastave, a potom, dječje naivno, krenuli pješice "na pregovore" u Počitelj pjevajući "ovo je Bosna, jednom shvatite", dok su im bojovnici HVO kroz zezanciju i cinične osmjehe dobacivali: "Ići ćete vi malo oko Visokog".

Zaista, pričali su pojedini bošnjački civili, dok su ih kasnijih mjeseci iste godine, uz batine, tovarili na kamione za Blagaj, bojovnici HVO-a su ih psovali pitajući zašto nisu sami otišli u Zenicu!?

Prisjetio sam se tih slika nakon jučerašnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) koja ima za cilj da de facto zacementira etničku podjelu zemlje i da po omiljenom modelu Franje Tuđmana i Dobrice Ćosića, legitimizira "humana preseljenja" ljudi ove zemlje na prostore gdje je njihovo pleme u većini.

Nije zato slučajno da i nedavno usvojena Deklaracija Sabora RH prepoznaje upravo "hrvatske prostore". 

Drama Bošnjaka Hercegovine započela je kada su se zadesili na „tuđem teritoriju“, iako su, zapravo, bili na zemlji njihovih pradjedova, gdje su njihove porodice stoljećima živjele, rađali se i umirali!

Sve je kako znamo završilo u Heliodromu, Dretelju, Gabeli, Vojnom gdje će ih mučiti strujom, tjerati da odjednom pojedu kilogram duhana ili ubijati zbog komada pronađenog hljeba... Sve u namjeri da provedu etničko čišćenje kakvo, evo, pozdravlja CIK.

Tako to kada zanoćite u rodnoj kući, a probudite se u "tuđem dvorištu", političkom ofsajdu.

Delegat SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević,  ukoliko se ovakva odluka CIK-a provede, više nikada neće moći u klupe tog doma.

Aner je iz reda "Ostalih", a CIK je "Ostale" poništio u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Žuljević smatra da je CIK legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH. Oštro je kritizirao Ambasadu SAD-a i predstavnike Europske unije koji su, na ibret mnogih, pozdravili navedenu odluku.

"Ovim putem javno obećavam predstavnicima Ambasade SAD i lažnom predstavniku evropskih vrijednosti gosp. Vigemarku da ću, kao lični čin protesta, do kraja mandata nositi žutu traku oko ruke na svakom zasjedanju Skupštine HNK, kao jasan stav šta mislim o vašoj podršci nebuloznoj odluci CIK-a", naveo je Žuljević.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Žuljević objašnjava da implementirati ovakvu odluku znači biti aktivnim sudionikom humanog preseljenja, gdje se "konačno udara tapija ratnim rezultatima i razdvajaju preživjeli od mrtvih na etnički očišćenim područjima"

"Na svima nama koji znamo čitati posljedice ove odluke, žuta traka je, nažalost, prateći dio koji je CIK simbolično isporučio jučer. Uzimajući u obzir da gospodin Dragan Čović insistira na brzom formiranju državne i kantonalnih vlada, dok će FBiH pričekati, a Vlada RS je već imenovana, onda se svakom dobronamjernom nameće logičan zaključak da se na djelu projet koji FBiH treba prokazati nefunkcionalnom i reformisati je u formi etničke podjele. CIK je svojom odlukom, kršeći Ustav postao direktni izvršilac tog projekta", zaključuje Žuljević.

Ne kaže slučajno ugledni profesor ustavnog prava dr. Nurko Pobrić iz Mostara da je CIK-ova odluka dio dogovorenog scenarija. Ona jeste i može biti isključivo politička, napravljena po mjeri onih koji su je i naručili.

Apsurdnost odluke CIK-a BiH, kako je primijetio ugledni mostarski novinar Faruk Kajtaz, najočitija je na primjeru Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi – prema toj odluci – u budući sastav Doma naroda Federalnog parlamenta trebao delegirati troje Hrvata, dvoje Srba i jednog Bošnjaka i niti jedno iz reda ostalih.

„U obrazloženju, većina u CIK-u tvrdi kako su odluku donijeli na osnovu posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine. Međutim, upravo je taj podatak najslabija tačka u objašnjenju CIK-ove odluke. Da se kojim slučajem CIK zaista bavio rezultatima popisa iz 2013. godine, onda bi način raspodjele mandata bio zasigurno drugačiji! Prema odluci CIK-a tako, a na osnovu popisa iz 2013. godine, građane srpske nacionalnosti će predstavljati dva delegata, uz napomenu kako – prema istom tom popisu – Srbi u HNK su zastupljeni sa jedva tri posto. S druge strane, Bošnjaci prema posljednjem popisu čine skoro 42 posto ukupnog stanovništva HNK-a, a u budućem Domu naroda bi trebali imati upola manje delegata od Srba“, navodi Kajtaz.

Tamo su, naime, kako smo vidjeli, potpuno protjerani "Ostali", iako ih ima dva i pol posto po posljednjem popisu stanovništva na koji se poziva CIK!?

„Zanimljivom matematikom CIK se bavio i kada su u pitanju predstavnici iz reda ostalih, koji su na posljednjem popisu činili skoro 2,5 posto stanovništva, a koji su ranije imali svoje predstavnike iz HNK u Domu naroda. Dakle, broj građana srpske nacionalnosti je tek neznatno viši od broja onih iz reda ostalih, pa ipak će Srbe u Domu naroda iz HNK predstavljati dva delegata, a ostale nijedan!“, dodaje Kajtaz.

Očito je u mostarskom slučaju CIK-u bilo bitno to što će srpske delegate vjerovatno birati sam Dragan Čović. 

Istovremeno, smanjuje se broj srpskih delegata u Sarajevu, a povećava broj onih u Kantonu 10, koje će, također, kontrolirati osovina Dodik-Čović.

Političke posljedice ovakvog plana su da će Dragan Čović kontrolitat 12 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH, a Dodik najmanje trojicu delegata u Klubu Srba.

Niko osim HDZ-a BiH, neće imati šansu da predloži predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH...

Prema analizi portala Žurnal.info, zahvaljujući odluci CIK-a, HDZ BiH će u Domu naroda BiH imati četiri od ukupno pet delegata u Klubu Hrvata, što znači da će Čović i Dodik sami imati obezbijeđenu većinu od osam glasova u državnom Domu naroda.

Kakav smo mi narod, primijetio je Emir Suljagić, Branko Petrić nam je u rokovniku, na olovku zapečatio sudbinu! 

P.S. 

Ibrahim Tukan, palestinski pjesnik, zavapio je 1935. godine uoči palestinske Nakbe, koja traje do danas: 

O, vi, iskrene patriote
Vi koji nosite težak teret uzroka
Preostao nam je samo djelić ove zemlje
Zato vas molim da odstupite
Prije nego i on odleprša...

Historija se ponavlja, zar ne?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije