WHO upozorava: Kriminalci se predstavljaju kao naši zvaničnici, budite na oprezu!

Anadolija
WHO upozorava: Kriminalci se predstavljaju kao naši zvaničnici, budite na oprezu!
Foto: AA / Tarik Jašarević

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se kriminalci sve češće predstavljaju kao zvaničnici WHO-a u namjeri da izvuku informacije ili novac od ljudi tokom globalne pandemije COVID-19.

"Prevaranti koriste više načina predstavljanja, kao što su lažni telefonski pozivi, lažno predstavljanje putem e-maila ili društvenih mreža", naglasio je u ponedjeljak Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

Iz WHO-a su istakli da rade na identifikaciji i eliminisanju takvih pokušaja i da su upozorili lokalne vlasti.

WHO je uspostavio internetsku stranicu kako bi se ljudima pomoglo u sprečavanju prevare tokom pandemije infekcije koju uzrokuje novi soj koronavirusa, SARS-CoV-2.

"Uvijek uzmite vremena da razmislite o zahtjevu za vaše lične podatke i da li je zahtjev odgovarajući", poručio je Jašarević.

WHO je naglasio da njihovi službeni mailovi dolaze sa domene "who.int".

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 15.000 ljudi, a potvrđeno je više od 340.000 slučajeva zaraze u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije infekcije COVID-19, koja se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

COVID-19: Servisne informacije za građane - sve na jednom mjestu

U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat. U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje od 20,00 do 05,00, počevši od 21. marta. U Federaciji zabranjeno je kretanje od 18,00 do 05,00 počevši od 22. marta. Radiosarajevo.ba u nastavku donosi pregled najvažnijih informacija za građane, važne brojeve telefona, te listu donešenih mjera na nivou države, entiteta, kantona ...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije