Pomoć / WHO donirao BiH zaštitnu opremu, Čerkez poručio: Očekuje nas "vruća" jesen

22. 07. 2020. u 14:45:00 Fena

Shares: 15

Ured Svjetske zdravstvene orgaizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini danas je donirao ličnu zaštitnu medicinsku opremu za zdravstvene radnike u Federaciji BiH.

Na uručenju donacije, u skladištu kompanije Nelt u Istočnom Sarajevu, šef ureda WHO u BiH Victor Olsavszky kazao je da ukupna težina donirane opreme za cijelu Bosnu i Hercegovinu iznosi 23 tone, od čega je 12,6 tona namijenjeno FBiH, a ostatak će se raspodijeliti RS i Brčko distriktu BiH.

"Doniramo ličnu zaštitnu opremu koja će na kraju doći u zdravstveni sistem, odnosno do bolnica. WHO je kreirala platformu za donatore, procijenili smo da će nam trebati sredstva u iznosu 1,7 milijardi dolara do decembra 2020. godine, a do sada smo prikupili oko 800 miliona", kazao je Olsavszky.

On je podsjetio da je u svijetu trenutno više od 14,5 miliona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, te da je više od 600.000 umrlo.

"U zadnjih sedam dana u regiji se broj slučajeva zaraze povećao za 5,4 posto. Prošle sedmice imali smo 2,956 miliona, a sada je taj broj narastao na tri 3,14 miliona slučajava. Na Balkanu i centalnoj Aziji je broj zaraženih toliko porastao da nas to zabrinjava. Mi sada radimo procjenu potreba. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja zaraženih ova donacije biće dovoljna za nekih dva do tri mjeseca, uz dodatak onoga što vlasti same uspiju nabaviti", rekao je Olsavszky.

On je apelirao na stanovništvo da se pridržavaju svih propisanih mjera.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez izjavio je da je ovo još jedna vrijedna donacija.

"Koordiniramo sa WHO-om, imamo svu podršku, praktično usaglašavamo čak i niz mjera koje donosimo", istakao je Čerkez.

Naglasio je da donacija dolazi u pravo vrijeme, te da je namijenjena bolničkom sektoru u FBiH.

"Imamo još određene rezerve. Ovo će sigurno dobro doći za 'vruću' jesen, koja nas očekuje. Nažalost od 13. do 20. jula dnevni prosjek bio je 145 oboljelih. Nismo zadovoljni sa tim kretanjima, u tom kontekstu pozivamo sve kantone da poduzmu mjere u praćenju, provođenju i pridržavanju mjera", dodao je Čerkez.

On je pozvao stanovništvo da ozbiljno pristupi pridržavanju propisanih mjera.

"Nije vrijeme da se igramo sa sudbinom, da li ćemo ili nećemo dobiti COVID. Vrijeme je da zaštitimo najbliže i počnemo da se ponašamo adekvatno i tako pomognemo zdravstvenom sektoru koji duži period radi bez prestanka",  zaključio je Čerkez.

NEMA KOMENTARA