Vukota Govedarica kažnjen s 5.000 KM zbog jezika mržnje

Radiosarajevo.ba
Vukota Govedarica kažnjen s 5.000 KM zbog jezika mržnje
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vukota Govedarica
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluke kojima su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata ovjerena za učešće na Općim izborima u BiH, koji će biti održani 7. oktobra.

Utvrđeno je da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE (Demokratska fronta i Građanski savez), odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 10. septembra ove godine na svom facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu se, na osnovu Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 1.000 KM koje će snositi solidarno članice ove koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM – saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da je utvrđeno da je Dževad Adžem, kandidat političkog subjekta DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 10. septembra ove godine na svom facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu se u skladu sa Izbornim zakonom BiH izriče novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa), odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat ovog političkog subjekta za predsjednika Repubike Srpske, 15. septembra ove godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu se, na osnovu Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 7.000 KM koje će snositi solidarno članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, u iznosu od po 3.500 KM.

Utvrđeno je da je Vukota Govedarica, kandidat političkog subjekta Savez za pobjedu za predsjednika Republike Srpske 15. septembra ove godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu se u skladu sa Izbornim zakonom BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije