Vukanović nakon saslušanja: Ovo je predstava za javnost u kojoj ne želim učestvovati

0
Radiosarajevo.ba
Vukanović nakon saslušanja: Ovo je predstava za javnost u kojoj ne želim učestvovati
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nebojša Vukanović stigao u Tužilaštvo BiH

Zastupnik u NSRS Nebojša Vujkanović dao je danas iskaz u svojstvu sjedoka, a u vezi istrage zbog napada na ustavni poredak BiH.

"Vila, Bobar banka, Pavlović banka, Banka Srpske, robne rezerve, dakle gdje god prolazite kroz Tužilaštvo, a prošao sam mnogo sudova i tužilaštava ovdje sam prvi put i stvarno je sve zatrpano predmetima. Siguran sam da su tužioci ranije radili svoj posao i da je Gordana Tadić ranije smijenjena kao i Milan Tegeltija danas ne bi bili u ovom problemu", kazao je Vukanović u obraćanju medijima nakon saslušanja.

Vukanović tvrdi da sve ono što je Milorad Dodik radio, radio je u saradnji i dosluhu sa međunarodnom zajednicom.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

“Vidjeli smo iz ovih dokumenata o ulozi Sattlera i Varhelyia da se Dodik s njima dogovorio. To skida maske, potvrđuje da je Dodik njihov igrač koji sve poteze koje povlači, povlači u dogovoru sa strancima i da oni imaju tu neku vrstu saradnje iza kulisa i da on ne bi i ranije često izlazio izvan okvira da nema podršku međunarodne zajednice koja je nažalost ponovo pokazala sramnu ulogu i da nas posmatra kao neku koloniju i prčiju gdje oni mogu da rade šta hoće.

Mislim da se neke stvari trebaju iz korijena promijeniti, prije svega da se donekle zahvalimo na tom mentorstvu strancima koji su od nas stvorili koloniju“, smatra Vukanović.

Istakao je da je na kraju rekao kako Milorad Dodik kreće s iskustvom od 2011. godine kada se također vodila istraga SIPA-e zbog zgrade Vlade i autoputeva.

"On je tad bio naredio sličnu stvar da neće dozvoliti ulazak SIPA-e na teritoriju RS, prijetio je, podizao tenzije, najavljivao referendum a onda je dosla Catherine Ashton i taj predmet koji je vodilo Tužilaštvo BiH prebačen je Specijalnom tužilaštvu RS, zatvoren je za 24 sata a poslije toga je počeo taj neki dijalog koji nikada nije završen i vjerujem da je sada cilj Milorada Dodika da sa jedne strane zateže konopac i onda da dobije ustupak i onda da kaže dobro evo ja neću formirati vojsku, carine niti graničnu policiju, ali vi meni ponovo dajte da imam sigurnost da ću biti amnestiran za sve što radim, da neću nikad odgovarati, kao što je to imao dok je na čelu VSTS bio Milan “Mito” Tegeltija”, kazao je Vukanović.

Kako je naveo, Tužilaštvo je moglo 2015. da reaguje kada je SNSD donio Deklaraciju “RS nezavisna tvorevina”, da su željeli.

"Siguran sam da će i ovo ovdje više imati politički nego pravosudni ishod. Ovo je predstava za javnost u kojoj ja ne želim da učestvujem, to sam rekao i Tužilaštvu koje inače snosi najveću odgovornost za situaciju u BiH”, zaključio je Vukanović.

Iskaze su ranije dali i ostali predstavnici opozicije RS, Mirko Šarović, Goran Selak, Nenad Nešić i Branislav Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije