Nešić: I ja sam za vraćanje nadležnosti RS, ali...

2
Radiosarajevo.ba
Nešić: I ja sam za vraćanje nadležnosti RS, ali...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić saslušan u svojstvu svjedoka

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka, a u vezi vezano za istragu protiv više lice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak BiH.

"Ja sam danas pozvan u svojstvu svjedoka, krivično djelo koje stavlja na teret Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Nedeljku Čubriloviću i ostalim predsjednicima vladajućih političkih partija u RS kao i šefovima klubova tih političkih partija, napad na ustavni poredak BiH", rekao je Nešić.

Kako je istakao, kazao je da ne vidi napad na ustavni poredak BiH.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"To meni ne izgleda kao stvarna namjera vraćanja nadležnosti nego prije svega, da je to predizborni trik, odnosno pokušaj vraćanja rejtinga SNSD-a. Isto tako sam rekao da se zalažem za jačanje institucija RS, da sam isto tako za vraćanje nadležnosti, ali da nam put nije isti", kazao je lider DNS-a.

Također je rekao da je u Tužilaštvu naveo da su samo četiri nadležnosti prenesene u skladu sa zakonom.

"Sve ostale nadležnosti da su prenesene nasiljem visokog predstavnika i donošenjem zakona na nivou Parlamenta BiH bez saglasnosti entitetskih skupština i sporazuma Vlada, samim time, ti zakoni i te nadležnosti koje su donesene, koje su danas na nivou BiH, nisu zakonite", smatra on.

Istakao je nezadovoljstvo jer poziv na saslušanje nije dobio na maternjem, srpskom jeziku.

"Također sam rekao da mi je žao i krivo zašto poziv od Tužilaštva BiH nisam dobio na maternjem jeziku i na ćiriličnom pismu jer smatram da, kao predstavnik srpskog naroda, kao čovjek koji živi u RS, a ako je ovo zajedničko Tužilaštvo gdje su u upotrebi oba pisma, da nam je trebao biti upućen poziv na jeziku koji koristimo, odnosno naš maternji jezik srpski jezik i ćirilično pismo", zaključio je Nešić nakon saslušanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije