VSTV imenovao nove sudije i tužioce

1
Fena
VSTV imenovao nove sudije i tužioce
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / VSTV BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su - Adnan Begić i Dajana Baier-Ćehić na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, dok su Ivana Brajković i Šejla Gušić imenovane na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru, a Aleksandra Kolašinac na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su - Vibor Vučić na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, Selma Zećo na poziciju sudije Osnovnog suda u Zvorniku, Cvijeta Sekulić na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini, Mirjana
Radulović na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci i Aleksandra Timotić-Ristić na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Tesliću.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovani su - Bojana Jolović na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Branko Morait na poziciju dodatnog sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. decembra 2020. godine, izuzev dodatnog sudije Suda BiH koji će na dužnost stupiti 1. novembra 2020. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

VSTVBiH prolongiralo je za 60 dana izbor/imenovanje glavnog federalnog tužitelja, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Iako je dnevnim redom dvodnevne sjednice VSTV-a bilo predviđeno imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH, to se nije dogodilo, a VSTV će, kako je zaključeno, u međuvremenu zatražiti tumačenje Ustavnog suda FBiH i Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Naime, na rang-listi za glavnog federalnog tužitelja u najuži izbor su kao najuspješniji kandidati ušli - Munib Halilović, Dubravko Čampara i Saša Sarajlić.

S obzirom na to da se radi o rukovodećoj poziciji, prilikom imenovanja se, između ostalog, mora voditi računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih, a u kontekstu pitanja distribucije ključnih funkcija u FBiH.  

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija (premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i glavni federalni tužitelj), najviše dvije se mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Inače, pozicija glavnog federalnog tužitelja ostala je upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkada je za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije