"Pravosuđe je kočnica puta BiH u Evropsku uniju"

0
Radiosarajevo.ba
"Pravosuđe je kočnica puta BiH u Evropsku uniju"
Foto: Radiosarajevo.ba / Naša tema / Pravosuđe je kočnica puta BiH u EU

U našoj zemlji samo kriminal brzo napreduje, kaže za Radiosarajevo.ba biznismen iz Velike Kladuše, Nermin Alešević, jedan od aktera afere "Potkivanje" koja je obilježila bezmalo cijelu prošlu godinu.

On, kao jedan od onih koji godinama svjedoče sve stranputice bosanskohercegovačkog pravosuđa, tako komentira Izvještaja o napretku koji konstatira da Bosna i Hercegovina, među ostalim, nije napredovala u oblasti pravosuđa, odnosno vladavine prava, ali i slobode medija i borbe protiv korupcije.

Piše: Faruk Vele

Alešević je, podsjetimo, široj javnosti postao poznat kada je snimio susret s prvim čovjekom Visokog sudkog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom. U banjalučkoj kafani razgovarali su o jednom aktivnom predmetu pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Snimio je, također, i predaju 2.000 KM inspektoru SIPA Marku Pandži, koji je u međuvremenu priznao uzimanje mita.

Tada je zapravo urgirao da pravosudni organi počnu raditi svoj posao u predmetu utvrđivanja prava vlasništva nad objektom gdje posluje njegova firma, gdje su napravljena dva ZK uloška nad istim objektom, što je dovelo do spora između Grupexa i Agrokomerca. Od firme Airvent obje strane zahtijevaju da im plati zakupninu...

Tužioce, međutim, nije mnogo zanimalo šta Nermin ima za reći. Umjesto "zviždača" postao je osumnjičeni za davanje mita i neovlašteno snimanje.

Sva naša "potkivanja"

No, afera "Potkivanje" je samo vrh ledenog brijega priče o teškom stanju u ključnoj oblasti svakog demokratskog društva – pravosuđu.

Što se tiče pravosuđa, u najnovijem Izvještaju o napretku naglašeno je da je zabilježena politička opstrukcija. To je dodatno smanjilo povjerenje građana u poštovanje ljudskih i osnovnih prava i kad je u pitanju borba protiv korupcije i organiziranog kriminala."U BiH nije ostvaren napredak. Nedostatak harmonizacije zakona u cijeloj zemlji, kao i slaba institucionalna saradnja i koordinacija onemogućili su borbu protiv korupcije", naglašeno je u dijelu izvještaja koji se bavi pravosuđem, prenijeli su mediji.

Šta o tome ima reči građanin koji je na svojoj koži osjetio sve probleme (ne)funkcioniranja pravosuđa?

"Vi mene pitate za stanje u pravosuđu, a ja ni svoj slučaj s njima ne mogu riješiti! Nema svrhe da komentarišem evropski put naše zemlje. Pravosuđe podržava kriminal, mislim da je čak u partnerskim odnosima s kriminalcima. Milion dokaza za to mi građani imamo. Evo, jutros sam iz gruntovnice Općinskog suda podigao dva ZK uloška za jedan objekt, ali što u istom danu istom satu, pa čak i u istoj minuti!? Kada pogledam svoj slučaj prijavim kriminal i postanem optuženi", govori Alešević za Radiosarajevo.ba.

Nermin Alešević napustio Tužilaštvo BiH - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nermin Alešević napustio Tužilaštvo BiH

Kod nas u pravosuđu se, veli Alešvić, još uvijek gleda ko je uradio krivično djelo, a ne po krivičnom djelu.

"Dok god se bude radilo kako kaže predsjednik VSTV Milan Tegeltija meni u banjalučkoj kafani, citiram: Nermine, pošalji mi broj predmeta, da vidim koji su ljudi tu, pa ću ti reći šta mogu učiniti”, nama nema napretka.  Pravosuđe je kočnica cijelog puta BiH u EU. Možda je rješenje da napravimo kakvu stražu ispred VSTV i zabranimo im odlazak u kafane voditi predmete, ili da ovi iz pravosuđa imaju više kumova, da objave njihova imena, pa da lakše dođemo do pravosudnih osoba", ironično zaključuje naš sagovornik.

Bez nade

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić ističe da je bolje pravosuđe uslov za put Bosne i Hercegovine prema EU.

"To je pitanje koje je moralo biti prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini. Nažalost, mi smo pokazali da nismo sposobni da napravimo prvi korak ka EU. Nemam nikakvu nadu da će se nešto riješiti u narednom periodu. Čak bi se ušlo u zakon koji se planira u narednom periodu, koji je u nekoj fazi razmatranja, on nije zahvatio korjenite promjene bez kojih nema revitalizacije pravosuđa. To su manje-više kozmetičke izmjene koje neće donijeti nikakve rezultate. Mi imamo ozbiljan problem što nemamo ni pri jednoj instituciji neko ko se bavi reformom pravosuđa", govori Perić za Radiosarajevo.ba.

Ugledni sarajevski advokat i bivši član VSTV-a Asim Crnalić podsjeća kako je pravosuđe prvi put reformirao 2003. godine, kada su doneseni ključni zakoni u Bosni i Hercegovini i kada je izvršena harmonizacija zakonodavstva naše zemlje. Godinu kasnije je, također, donesen Zakon o VSTV-u. To su bile osnovne promjene u odnosu na dotadašnji pravosudni sistem.

Te promjene su bile radikalne. U domenu krivičnog prava prihvaćena su i neka rješenja iz anglosaksonskog prava. Iako je to u početku predstavljalo problem, danas se, objašnjava Crnalić, dobro snalaze i suci, i tužitelji, i advokati snalaze.

Asim Crnalić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba : Asim Crnalić

Bila je to kvalitetna promjena. 

Međutim, Crnalić smatra da što se tiče Zakona o upravnom postupku i Zakona o izvršnom postupku, da su to zakoni koji su usklađeni i kvalitetni, te da su se pokazali dobri u primjeni, pa ne vidi u ovom trenutku "da bi nešto bitno trebalo mijenjati vezano za primjenu tih zakona".

"Osnovni problem danas vezano za pravosuđe jeste što u ovom trenutku nema koncepcije nove reforme pravosuđa. Da se otklone nedostatci koji su se pokazali u toku od 17 godina od kada je reformirano naše zakonodavstvo i pravosuđe kao organizacija", ističe Crnalić.

Prema riječima sudije Perića, projekti u pogledu reformi pravosuđa uglavnom dolazi iz Evropske komisije, koja nije dovoljno informirana o stanju i ključnim problemima pravosuđa.

"Tako da su svi njihovi napori da se ovdje nešto uradi ostali bezuspješni. I strukturalni dijalog, i preporuke koje s tri godine raspravljane i razmatrane, a rezultirale su sa dva pravilnika koja su stavljena van snage u sudskim procedurama, a upravo su trebala da osnaže pravosuđe. Tako da smo mi u jednom začaranom krugu, bez nade da će biti napravljena bilo kakva reforma pravosuđa. Pravosuđe je uništeno, a politike su potpuno nenzaiteresovane da rješavaju to stanje, jer njima takvo stanje odgovara", ističe Perć.

Branko Perić - undefined

Foto: Privatni album: Branko Perić

Crnalić se slaže sa dijelom Izvještaja o napretku u kojem se navodi da ne postoji harmonizacija zakonodavstva u zemlji, a vezano za inkriminaciju korupcije. 

"Međutim, nema bitne razlike u zakonodavstvu Federacije BiH, bh. entiteta RS, Distrikta Brčko ili države u cjelini. Osnovni instituti su gotovo istovjetni, oni koji reguliraju krivičnu odgovornost vezano za korupciju. Međutim, postoji različita praksa i postoji javni utisak da se neki predmeti ne procesuiraju jer u njima sudjeluju političari koji  su utjecajni u entitetima, u državi ili u Distriktu Brčko", komentira Crnalić, te dodaje: 

"Međutim, to je samo pretpostavka, teško je izaći sa tvrdnjom. Jer ne postoji neko konkretno istraživanje, gdje je egzaktno utvrđeno da određeni postupci nisu vođeni jer se radi o političari određenog ranga. Mnogi su naši građani nezadovoljni ekonomskom situacijom i onda, naravno, zaključuju kako su političari korumpirani, kako se društvo ne razvija upravo zbog toga, te da pravosuđe tolerira tu političku korupciju. Možda je to tako, ali meni je teško tvrditi da je tako, jer nemam dokaze. Ja sam, ipak, branitelj i uvijek na ljude gledam da su nevini, za razliku od tužitelja koji u svakom pronalaze krivca", smatra naš sagovornik.

Afera Potkivanje - undefined

Printscreen: Afera Potkivanje

Utjecaj politike

Međutim, sudija Perić ponajvećih problem vidi u vanjskim utjecajima na samo pravosuđe.

"Ja već deset godina ukazujem da politika stalno prodire u pravosuđe i da ga je potpuno poklopila. Pogotovo na državnom nivou. I svi to znamo i svi se sa tim slažemo. Imamo situaciju da je jedan parlamentarni dom to isto potvrdio i zatražio da prestane mandata postojećem sastavu VSTV-a, jer, očigledno, vidi da nisu kompetentni da vode reforme pravosuđa i bilo šta da urade. Dakle, to traje odavno, to je opšte mjesto, svi to znamo, ali nema ko da rješava probleme. VSTV je korumpiran i potapao je potpuno pod politički utjecaj, tako da nema niko da bilo šta preduzme", navodi on.

Na kraju, dodaje da naša politika interesuje sam evropski novac, a ne bilo kakve reforme.

"To će se tako vući. EK nema rješenje za nas, ne zna prosto šta da uradi. Mi njima očigledno i nismo važni. Oni hoće da bude neke vladavine prava na granici, ali neće ništa učiniti. Ja ne zamjeram tim ljudima što ne rješavaju naše probleme. Ako mi nećemo, ne može niko da riješi naš problem. Ovo će biti status quo, stalno propadanje i nema izgleda da se stvari pomjere s mjesta", ogorčeno zaključuje sudija Perić.

Crnalić: Trebamo Vrhovni sud

Advokat Asim Crnalić predlaže korisna rješenja za bh. pravosuđe.

"Mislim da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti privrednom sudovanju, organizirati specijalističke privredne sudove u FBiH, kako je to slučaj u RS. Oni su efikasniji u suđenju privrednih sporova nego u FBiH. Vezano za državu, rekao bih da je neophodno osnovatu Vrhovni sud. Treba postići političku suglasnost za Vrhovni sud i dati mu nadležnost kakvu je nekad imao Savezni sud na razini Jugoslavije", kazao je Crnalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije