Vrtići opet kreću s radom: Propisane mjere za vaspitače, roditelje, mališane

Radiosarajevo.ba
Vrtići opet kreću s radom: Propisane mjere za vaspitače, roditelje, mališane
Foto: AS Holding / Ilustracija

Povodom početka rada gradskih vrtića, Centru za predoškolsko vaspitanje i obrazovanje sutra će biti uručeno 11.000 zaštitnih maski. Kako se navodi na sajtu Grada Banja Luka, riječ je o donaciji jedne kompanije.

Poslije dvomjesečne pauze zbog epidemije korona virusa, od sutra, 11. maja, u javne vrtiće vraća se oko 200 mališana, piše Srpskainfo.

To je nešto manje od 10 posto od ukupnog broja djece u sistemu gradskih obdaništa Banje Luke.

Oni će biti raspoređeni u manje grupe, u osam vrtića.

Nadležni su istakli da će svi vaspitači i radnici u kuhinji biti testirani na prisustvo koronavirusa. Naglašeno je i da će svi zaposleni morati nositi maske.

Roditeljima neće biti dozvoljen ulazak u vrtić, dok će djeca prije ulaska morati dezinfikovati ruke i obuću.

Kako je rekao Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u ponedjeljak bi mogle biti usvojene nove mjere za "opuštanju načina života na prostoru Federacije".

Set mjera uključuje vrtiće, ali ne samo to, već i usluge javnog prijevoza, stomatologa. korištenje ugostiteljskih objekata na otvorenom, korištenje sportskih terena.. 

Čerkez je danas kazao da se u ponedjeljak i utorak očekuju sastanci na tu temu. Objasnio je da se od 14. maja očekuje ublažavanje nekih mjera. 

"Ići ćemo korak po korak. Planiramo sa 14. da se olabave određene mjere, da ih vratimo u prijašnje stanje. Govorimo o mjerama omogućavanja prijevoza, otavranja obdaništa, početak rada stomatoloških ordinacija je na dnevnom redu, određene sportske aktivnosti na otvorenom, kao i broj osoba koje unutar zatvorenih prostora mogu obavljati određene aktivnosti. Prije svega mislimo na skupove do 15 osoba, što bi omogućilo hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne raditi. Govori se i otvaranju kafe barova i restorana. Za sada je vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti, a u zadnjoj fazi bi krenuli i sa otvaranjem tržnih centara, zatvorenih prostora, fitnes cenatara..., kazao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije