BiH / Vrijedna donacija Njemačke Graničnoj policiji naše zemlje

24. 09. 2020. u 17:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber u četvrtak su u sjedištu Granične policije BiH potpisali Sporazum o donaciji SR Njemačke Graničnoj policiji BiH.

Uz rukovodstvo Granične policije BiH, ceremoniji potpisivanja sporazuma nazočio je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, kao i časnik za vezu Savezne policije Njemačke za BiH Florian Wedekind.

SR Njemačka je donirala vozila za operativni rad Granične policije BiH, uređaj za provjeru dokumenata, baterijske svjetiljke, detektore i endoskope, a donirana sredstva su u vrijednosti oko 850 000 eura, saopćeno je iz Granične policije BiH.

"Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, sukladno tome i našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti. Ova oprema će se koristiti za nadzor granice, što će svakako doprinijeti i u borbi s nezakonitim migracijama", izjavio je direktor Galić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je kazao da Granična policija BiH raspolaže kvalitetnim kadrom te da će donirana oprema uveliko pomoći u učinkovitijoj zaštiti državne granice.

Ambasadorica Uebber je najavila da će i u narednom razdoblju Vlada SR Njemačke biti partner GPBiH i podržavati njen daljnji razvoj te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije na uspješnoj suradnji.

Dosad su realizirane brojne aktivnosti uz podršku Vlade SR Njemačke s ciljem operativnog jačanja agencije, a samim time povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH, stoji u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA