Vrijedna donacija: Ambasador Norveške posjetio prihvatni centar u Cazinu

1
Radiosarajevo.ba
Vrijedna donacija: Ambasador Norveške posjetio prihvatni centar u Cazinu
Foto: UNDP / Olav Reinertsen u Cazinu

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Olav Reinertsen, posjetio je danas privremeni prihvatni centar za ljude u pokretu u hotelu Sedra u Cazinu, te tom prilikom uručio dio zaštitne medicinske opreme za borbu protiv pandemije COVID-19.

Norveška pomaže Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije donirajući opremu institucijama širom države. Ono što sam saznao danas, u ovom prihvatnom centru, je da već duži vremenski period čekaju zaštitnu opremu. Nadam se da ćemo ovom donacijom olakšati situaciju u centru, te pomoći u ovoj izuzetno teškoj humanitarnoj krizi“, istakao je NJ.E. Reinertsen.

Oprema u vrijednosti od 186.000 KM, koja se sastoji od zaštitnih maski i rukavica, dezinfekcijskih tunela i sredstava za dezinfekciju, te toplomjera i zaštitnih odijela biće isporučena prihvatnim centrima u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu u toku januara. Nabavku je koordinisao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u konsultaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

„U Sedri se trenutno nalazi 348 korisnika, sve su to ranjive kategorije, porodice sa djecom, te 55 maloljetnih lica bez pratnje. Veliko hvala Vladi Norveške na ovoj važnoj donaciji, te UNDP-u na posredovanju“, izjavio je Vladimir Mitkovski, IOM koordinator za regiju.

U privremenom prihvatnom centru Sedra trenutno borave posebno ranjive kategorije osoba u pokretu, uključujući porodice sa djecom. Dodijeljena oprema omogućiti će veći stepen zaštite kada je u pitanju prenošenje koronavirusa, te olakšati rad u prihvatnim centrima.

U prethodnom periodu, Vlada Kraljevine Norveška je također osigurala sredstva za nabavku respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini, te određeni broj medicinskih monitora za različite zdravstvene ustanove, kao i zaštitnu opremu za medicinske radnike/ce. Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju COVID-19 koji su potpisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta 2020. godine..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije