Švedska na čelu OSCE-a: Ovo su prioriteti u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Švedska na čelu OSCE-a: Ovo su prioriteti u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Johanna Strömquist i Kathleen i Kavalec

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johanna Strömquist, i šefica Misije OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec, predstavile su u Sarajevu prioritete švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini. 

Primarni fokus Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om će biti povratak na osnovne, fundamentalne zadatke OSCE-a: odbranu evropskog sigurnosnog poretka, pružanje podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanje doprinosa rješavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom“, istakla je ambasadorica Strömquist.

Pristup našeg predsjedavanja je zasnovan na OSCE-ovim zajedničkim principima i preuzetim obavezama, pravilima i alatima kreiranim sa ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba i kriza, u svrhu izgradnje sigurnosti i za građane i za države, dodala je. 

Ambasadorica Strömquist je naglasila da jedino kroz međunarodnu saradnju može doći do održivog rješenja za sigurnosne izazove sa kojima se Evropa trenutno suočava.

„U Bosni i Hercegovini, fokus Švedske tokom predsjedavanja OSCE-om, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, će biti na izgradnji povjerenja i dijalogu, sveobuhvatnoj sigurnosti, uključujući borbu protiv korupcije, kao i na slobodi medija. Poštovanje ljudskih prava, jačanje demokratije, promocija vladavine prava i unapređenje rodne ravnopravnosti će biti sastavni dio našeg cjelokupnog djelovanja“, rekla je Strömquist. 

Izgradnja mostova i uspostavljanje povjerenja je od ključne važnosti za izgradnju inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva za sve u Bosni i Hercegovini, istakla je Strömquist. 

„Švedska i Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da sarađuju sa domaćim i međunarodnim akterima na nadgradnji postojećih rezultata i na širenju izgradnje povjerenja i dijaloga između pojedinaca i organizacija u BiH“, rekla je ambasadorica Kavalec. 

Ambasadorica Strömquist je naglasila da korupcija podriva demokratiju i naša društva, podstiče organizirani kriminal i sistematski prijeti održivom razvoju, demokraciji i sigurnosti.

„Švedska i Misija  OSCE-a u BiH će graditi na temeljima dosadašnjih napora usmjerenih ka borbi protiv korupcije i jačanju dobre uprave u državi.“ Nagalsila je da jačanjem demokratije, poštovanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda i vladavine prava, društva mogu postići da budu sigurnija. „Jačanje transparentnosti, odgovornosti i vladavine prava u svrhu sprečavanja i borbe protiv korupcije će ostati prioriteti u 2021. godini“, istakla je Strömquist. 

Govoreći o slobodi medija, Strömquist je rekla da su pravo na slobodu mišljenja i izražavanja  ključni elementi OSCE-ovog sveobuhvatnog koncepta sigurnosti i oni će predstavljati glavni prioritet švedskog predsjedavanja. 

Poboljšanje medijske pismenosti, borba protiv dezinformacija i zaštita novinara će biti u fokusu. Zajedno sa Ambasadom Švedske u BiH, Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da prati slučajeve napada na medije, uključujući zloupotrebu tužbi za klevetu u svrhu zastrašivanja novinara“, rekla je Kavalec. 

Strömquist i Kavalec su naglasile važnost društava koje karakterizira rodna ravnopravnost, u kojima su svačija ljudska prava u potpunosti poštovana, sa boljim izgledima za održivi i prosperitetan razvoj koji može da se odupre izazovima. Široko zastupljeno učešće predstavnika civilnog društva u diskusijama o sigurnosti će ostati zajednički prioritet. 

„Misija OSCE-a u BiH, uz pomoć Švedske, će pružiti podršku OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti putem uključivanja i svrsishodnog učešća žena i muškaraca i putem provedbe Agende „Žene, mir i sigurnost“. Ta Agenda će biti u fokusu Godišnje sigurnosne pregledne konferencije koju organizuje Misija i čije je održavanje zakazano za 9. februar“, zaključila je Kavalec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije