Vremenska klackalica u BiH: Danas sunce i magla, za vikend najavljen snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Vremenska klackalica u BiH: Danas sunce i magla, za vikend najavljen snijeg
FOTO: Arhiv / Bjelašnica

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Po kotlinama ima dosta magle.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -4; Livno i Sanski Most -3; Banja Luka i Prijedor -2; Ivan-sedlo -1; Bugojno, Doboj, Sarajevo i Tuzla 0; Jajce i Zenica 1; Bihać 2; Trebinje 3; Gradačac i Mostar 4; Neum 6 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939Pa, za 5hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro prije podne. Po kotlinama će biti dosta magle. U drugoj polovini dana oblačno. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, a na krajnjem jugu zemlje do 11 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno. Najviša dnevna temperatura zraka oko 4 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA su malo ugodnije. Mada će biti stabilno, hladno vrijeme tokom jutarnjih sati, kod osjetljivih ljudi će uzrokovati jačanje tegoba. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Drugi dio dana, ugodniji zbog porasta temperatura, pri tome će se u večernjim satima opšta slika postepeno pogoršavati, usljed nadolazeće, nove promjene vremena.

Objavljena je prognoza i za vikend:

ZA 08.01.2021 (Petak)., oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama i u nizinama Bosne je moguć snijeg ili susnježica, osim na krajnjem sjeveru. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 7 do 10 stepena.

ZA 09.01.2021 (Subota)., oblačno vrijeme. U Hercegovini sa kišom, a u Bosni sa kišom i snijegom. Ponegdje na jugu uz kišu moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu od 6 do 9 stepena.

ZA 10.01.2021 (Nedjelja)., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a najviša dnevna od 0 do 5, na jugu od 6 do 9 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije