Hrvatska se sprema za oluju Bella; Sladić: Oko ponoći jači udar vjetra i u BiH

0
A. S.
Hrvatska se sprema za oluju Bella; Sladić: Oko ponoći jači udar vjetra i u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Sladić: Oko ponoći jači udar vjetra i u BiH

Oluja Bella koja je poharala Veliku Britaniju i sjevernu Francusku te ostavila bez struje hiljade domova dolazi i u Hrvatsku, objavio je Hidrometeorološki zavod Hrvatske u posebnom saopćenju.

"Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez 'prave' hladnoće, iako će ponešto snijega, većinom u gorju iznad 800 mnv, biti i u posljednjem tjednu prosinca.

Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Officeu, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stupnja za vjetar i kišu.

Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju.

Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje. Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka", navodi DHMZ Hrvatske.

Nedim Sladić - undefined

Foto: Privatni album: Nedim Sladić

Nedim Sladić, poznati meteorolog Face TV-a, za portal Radiosarajevo.ba je večeras kazao da je cijela Europa pod određenim upozorenjem zbog oluje Bella.

"Već oko ponoći su u Hercegovini i djelomično u centralnim područjima Bosne mogući kratkotrajni jači udari vjetra koje nam uzrokuje slabiji, kratkotrajni Medicane u Jadranu. U centralnim i istočnim područjima Bosne prije nego jugo probije i naročito gdje se nakupilo hladnog zraka u prizemlju, a usljed pritjecaja toplijeg po visini, moguća je ledena kiša u predstojećoj noći. U Hercegovini se očekuju jače padavine u narednim satima", kazao nam je Sladić.

Cijela Europa pod određenim upozorenjem - undefined

Printscreen: Cijela Europa pod određenim upozorenjem

On je podvukao da se pravi vjetar očekuje tek u ponedjeljak.

"Prema trenutnim analizama, u ponedjeljak se u Tuzlanskom kantonu očekuju jači udari vjetra. Upozorenje FHMZ-a je na snazi i svi trebamo biti oprezni i poštovati ga", dodao je Sladić, poznati meteorolog Face TV-a za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije