Sladić o kritičnom danu: To ne viđamo često u BiH, može biti velike štete

4
Radiosarajevo.ba
Sladić o kritičnom danu: To ne viđamo često u BiH, može biti velike štete
FOTO: Arhiv / Nedim Sladić upozorava na vremenske neprilike

Potencijalno najnepovoljniji dan 2020. godine s meteorološkog aspekta bi se mogao dogoditi u ponedjeljak, 28.12.2020. 

Prognoza je to Nedima Sladića, meteorologa FACE TV-a. 

"Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka dolina sa zapada kontinenta s prizemnim centrom ciklone nad Velikom Britanijom, produbljena sve do zapadnih obala Mediterana i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute, a u jednom trenutku između sjevera i juga Bosne i Hercegovine razlika će iznositi čak 15 hPa!", napisao je Sladić na Facebooku. 

Primjera radi, ICON model za Sarajevo ima najjače udare koji dostižu brzinu i do 110 km/h, ECMWF do blizu 100, dok je GFS tek malo “blaži” - do 80 km/h.

"Slična situacija je i u ostatku države, pa će rijetko ko ostati pošteđen dosta izražene južine. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom ide i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak", dodaje Sladić. 

Kada se izvuče sredina sva tri spomenuta proračuna, kaže da smo "tu negdje sa najjačim udarima na oko 95 km/h".

"Najgore od vjetra očekuje se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka. Nažalost, s ovakvim udarima vjetra neminovno može biti velike materijalne štete, poteškoća u cestovnom i aviosaobraćaju, kao i počupanih dalekovoda, savijenih reklamnih ploča (ne zaboravimo da je jugo koje je u Sarajevu početkom decembra 2010. godine imalo udare do 100 km/h uspjelo podići čitav kiosk u zrak), kao i poteškoća u telekomunikacijskom saobraćaju. Suvišno je govoriti o polomljenim granama i počupanim stablima iz korijenja, budući da smo i na manjim brzinama imali slične scenarije. Stoga, sklonite limene ljubimce u ponedjeljak na sigurno. Sa balkona ne bi bilo zgoreg unijeti cvijeće ili bilo kakve saksije budući da ovakvi udari vjetra će prevrtati manje predmete", upozorava Sladić. 

Kako dodaje - impresivno, no i prilično opasno.

"Entitetski zavodi, FHMZ i RHMZ, će svakako dati određena upozorenja na vremenske nepogode i jedino na osnovu njihovih upozorenja trebamo pravovremeno postupati", zaključio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije