Vratili 30 miliona eura devizne štednje: Zvizdić cijeni angažman Slovenije

Anadolija
Vratili 30 miliona eura devizne štednje: Zvizdić cijeni angažman Slovenije
/ Foto: Anadolija
Bosna i Hercegovina i Slovenija u bilateralnim odnosima nemaju otvorenih pitanja, jer je ono koje se odnosi na staru deviznu štednju riješeno presudama Europskog suda za ljudska prava.

To je rečeno nakon susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Slovenije Mire Cerara u Sarajevu. 

"U BiH veoma cijenimo angažman i napore koje je Slovenija poduzela u smislu rješavanja pitanja stare devizne štednje po presudi Ališić i ostali. Do sada je isplaćeno 30 miliona eura po tom osnovu. Drago nam je što je Slovenija naišla na razumijevanje i poduzela ozbiljan angažman na rješavanju presude. Za BiH problem predstavlja isplata još onim štedišama koji su potraživanja stare devizne štednje imali na jedinstvenom računu građana, a nisu trošili u procesu privatizacije. Takvih je oko 5.000 ljudi, i nadamo se da će se riješiti i ovo pitanje", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. 

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je otvoreno pitanje u okviru sukcesije kao posljednje takvo ono koje se odnosi na devizne štediše Ljubljanske banke.

"Slovenija je na sebe preuzela veliko breme da provede presude. Potvrda Vijeća Europe je da je to na dobrom putu i da će se riješiti. Isplate teku kako je predviđeno. Kroz konstruktivni dijalog vjerujem da ćemo to do kraja riješiti", rekao je Cerar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije