Cerar i Zvizdić nakon sastanka: Saradnja BiH i Slovenije izuzetno je važna

Radiosarajevo.ba
Cerar i Zvizdić nakon sastanka: Saradnja BiH i Slovenije izuzetno je važna
Premijer Slovenije Miroslav Cerar, s delegacijom vlade ove zemlje, boravi u službenoj posjeti BiH, te se u okviru te posjete danas sreo i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Njih dvojica su, tokom sastanka, razgovarali o brojnim aspektima saradnje ove dvije države, a poseban fokus stavljen je na ekonomsku saradnju dvije države i prijateljsku podršku Slovenije koju pružaju BiH.

"Danas smo imali priliku ugostiti premijera prijateljske države koja već duži niz godina pomaže BiH, te su svi naši sastanci usko povezani s jačanjem saradnje i dobrih odnosa dvije države. Svi znate da je Slovenija jedna od najvećih ekonomskih partnera BiH i balans uspostavljen između izvoza i uvoza ove dvije države pokazuje veliku mogućnost saradnje između Slovenije i BiH. Fokus naših razgovora, pored ekonomije, bila je podrška Slovenije bh. putu na euroatlantskim integracijama i raduje nas velika pomoć Slovenije u ispunjavanju uvjeta koje je pred nas postavila EU", istaknuo je predsjedavajući Zvizdić na press konferenciji poslije sastanka.

On je dodao i kako postoje brojna neriješena pitanja između ove dvije države, ali da sve to dolazi na stol pred lidere dvije države i da će takvi problemi biti uskoro riješeno.

Cerar je naveo kako bi želio naglasiti da je danas "rado u Sarajevu, u prelijepoj BiH gdje su ga tako toplo primili", istakavši da je ova posjeta BiH nakon sedam godina bila nužno potrebna.

"Slovenija je bila i ostaje prijatelj BiH i to će biti i u budućnosti. Želimo poduprijeti razvoj BiH, posebno na njenom putu ka EU i NATO-u jer BiH kao i Slovenija su europske države koje su dio jedne velike porodice i zbog toga putevi za EU moraju ostati otvoreni za BiH", istaknuo je Cerar.

Dodao je i da je ekonomska saradnja dvije države itekako važna, te da će i dalje poticati takvu saradnju, ali i da će aktivno podržavati BiH na njenom putu u EU.

"Mi bismo željeli nastaviti s aktivnostima koji se tiču mladih. Radi se o pomoći mladima kada osnivaju svoje kompanije, o razmjenama studenata. Želimo otvoriti perspektivu za ostanak mladih kod kuće jer su oni naša budućnost", naveo je predsjednik Vlade Slovenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije