Von der Leyen pohvalila BiH: 'Vi ste pokazali svoju posvećenost europskom putu'

10
A. P.
Von der Leyen pohvalila BiH: 'Vi ste pokazali svoju posvećenost europskom putu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte doputovali su u ponedjeljak, 22. januara, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dogovoreno da u utorak, 23. januara, održe niz sastanaka sa predstavnicima domaćih vlasti.

Von der Leyen je na konferenciji za medije još jednom pozdravila put Bosne i Hercegivine (BiH) ka Europskoj Uniji (EU).

"Na samom početku moram pozdraviti i pohvaliti BiH za stopostotnu usklađenost sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. To samo po sebi je jedna snažna poruka i vi zaista jeste pokazali svoju posvećenost europskom putu", rekla je Von der Leyen i objasnila da je to upravo jedan od razloga zbog kojeg je BiH 2022. godine postala zemlja kandidat.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Podsjetimo, u decembru 2023. godine i Europska Unija je sa svoje strane odlučila otvoriti pristupne pregovore kada Bosna i Hercegovina ostvari kriterij za članstvo u dovoljnoj mjeri.

A šta to zapravo znači?

Ursula von der Leyen otkrila kada će Europska unija otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom

Ursula von der Leyen otkrila kada će Europska unija otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom

"Svjedoci smo određenog napretka i istinske posvećenosti cilju članstva sa važnim zakonima poput unapređenja integriteta pravosuđa," poručila je Von der Leyen i nastavila: "Vi ste ustvari sa svoje strane pokazali da možete ostvarivati rezultate ako krenete naprijed, što više rezultata ostvarujete meni više pomažete da napišem izvještaj za taj napredak."

Predsjednica Europske komisije poručila je da je delegacija EU saglasna da Bosnu i Hercegovinu vidi u Europskoj Uniji kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu: "To je naš zajednički cilj i na njemu zajednički radimo."

"U vašim je rukama da prihvatite ovaj put koji ste odabrali i neka vas ništa ne skrene sa ovog zadatog kursa", istakla je.

Razgovarali su sa raznim institucijama šta je još potrebno uraditi za ostvarivanje kriterija.

"Potrebno nam je da vidimo dodatni napredak, usvajanje zakona vezano za temeljna pitanja o procesu pristupanja, a to je demokratija i vladavina prava. Aktivnosti treba da krenu od suzbijanja pranja novca, sukoba interesa zakona o sudovima, pa zato vjerujem da će Europska komisija izvijestiti vijeće o napretku do marta, a taj izvještaj bit će osnov za diskusiju EU lidera", kazala je Von der Leyen.

Zapadni Balkan još uvijek kuca na vrata Europe: Kakva je sudbina Bosne i Hercegovine?

Zapadni Balkan još uvijek kuca na vrata Europe: Kakva je sudbina Bosne i Hercegovine?

Intenzivno su pričali i na temu plana rasta.

"Plan rasta je svojevrsna ponuda Europske Unije za snažnije integrisanje BiH već u ranim fazama. Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora, za poslovne subjekte koji dolaze iz BiH da djeluju na zajedničkom EU tržištu.

Te aktivnosti trebaju pratiti reforme ekonomske prirode koje će osigurati jednake uslove poslovanja.
Ukoliko se ove reforme provedu, mogu osigurati dodatnu jednu milijardu eura (1,9 miljardi KM) od EU. Taj novac svakako ide u prilog prosperitetu BiH", poručila je predsjednica.

Objasnila je i zašto je bitno da se uspostavi zajedničko regionalno tržište: "Paralelno s tim ukoliko zemlje Zapadnog Balkana razviju svoje regionalno zajedničko tržište, očekivani rast BDP-a je 10 posto - to samo po sebi je vrlo važan rezultat svima, a posebno mladima koji će vidjeti perspektivu u ovoj zemlji."

"Autori samog plana rasta su ga osmislili na način da niti jedna zemlja Zapadnog Balkana ne može blokirati svoje susjede. Dakle isključivo je na vama i na vašoj odluci da li ćete ići u pravcu snažnijeg integrisanja na jedinstveno tržište ili ne", zaključila je Von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije