Vojni analitičar iz Srbije: Vojska RS može završiti kao teroristička organizacija

4
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar iz Srbije: Vojska RS može završiti kao teroristička organizacija
Print Screen / Vlade Radulović

Vlade Radulović, srbijanski vojni analitičar smatra da nije utemeljena najava o formiranju vojske RS.

U emisiji "Globalno" BN televizije govorio je o formiranju vojnih snaga i kazao ako određena terotorija nema tradiciju vojnih formacija, oni se razvijaju na nekoliko pravaca i jako dugo ako se počinje od nule.

"Jako je bitno školstvo, morate imati obučen kadar. Treba vam kadar koji će da stigne za godinu dana koje će i u narednim godinama stizati sve, za remont, popravke, opravke, mora se misliti i na sanitet. Ukoliko razvijate oružane snage od nule morate misliti na sve. To je proces koji bi minimalno zahtijevao 15 godina razvoja", Kazao je Radulović i naglasio da s eu BiH izdvaja 0,9 posto iz BDP za oružane snage.

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

"Ako nemate političku situaciju, koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom, globalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti ugušena", kazao je Radulović.

S idejom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se formira entitetska vojska nisu saglasni ni pojedini opozicionari. 

Podsjećamo, Dodik je, osim što je obećao formiranje vojske, najavio da će onemogućiti djelovanje SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO). Ovo je najavio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da je šumsko područje u RS u vlasništvu države, a ne ovog entiteta.

Cijelu emisiju možete pogledati u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije