Dodik najavio: Istjerat ćemo SIPA-u i OSA-u sa teritorije RS-a

19
Radiosarajevo.ba
Dodik najavio: Istjerat ćemo SIPA-u i OSA-u sa teritorije RS-a
Foto: Aleksandar Golić / RAS Srbija / Milorad Dodik

Milorad Dodik i njegov SNSD danas su nastavili po starom. 

Sada su promovirali program "Samostalna RS u okviru BiH", kazao je to Dodik pred početak sjednice Predsjedništva stranke.

"To znači da radimo na tome da RS vratimo ovlaštenja koja ima po Dejtonu. Dogovorili smo se da raspravu o tome obavimo danas na Predsjedništvu stranke, kako bismo do kraja mjeseca zakazali sjednicu Glavnog odbora stranke.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Na dnevnom redu je i Informacija o kršenju Ustava BiH i procedure na kojima mislimo da te nadležnosti vraćamo. Za razliku od opozicije, mi se bavimo ozbiljnim temama", rekao jer Dodik.

On je rekao da će se krajem mjeseca i početkom idućeg, na sjednici Skupštine razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije bilo kakvo antidejtonsko ponašanje, piše Srpskainfo.

"Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav BiH. Ustav BiH ostaje nepromijenjen, osim u vezi sa Distriktom Brčko. U našem planu nije razbijanje teritiorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta RS koju je ona dobila Dejtonom", kaže Dodik.

Dodik je dodao da se trudi da ne kaže ništa loše protiv opozicije u RS, jer je i ona tražila sazivanje posebne sjednice NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama.

"Naš plan podrazumijeva da povučemo saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH. Povući ćemo našu saglasnost i sa odluke koja je isto tako isforsirana od međunarodne zajednice, da se VSTS ukine u RS i prenese na nivo BiH.

Danas je to osnovni mehanizam za „sređivanje stanja“ u BiH. Treća stvar je povlačenje naše saglasnosti sa indirektnih poreza. Ništa neće ići preko noći, biće prelazni rok za određene stvari. Od ovog nema odustajanja. Proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS.

To ćemo uraditi sa SIPA i Obavještajnom službom BiH. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah, a SIPA dati rok da napusti RS. Ako to ne učini, primjerenim mjerama ćemo to učiniti. Ovo je samo jačanje dejtonske pozicije RS. Ovo je trenutak da se vratimo kući", rekao je Dodik.

"RS neće voditi nikakve oružane akcije ni protiv bilo koga, osim ako bude napadnuta. Ustav kaže da OSBiH jednog entiteta ne smiju da pređu granice entiteta", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije