Vojni analitičar iz Srbije: Vojska RS može završiti kao teroristička organizacija

4
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar iz Srbije: Vojska RS može završiti kao teroristička organizacija
Print Screen / Vlade Radulović

Vlade Radulović, srbijanski vojni analitičar smatra da nije utemeljena najava o formiranju vojske RS.

U emisiji "Globalno" BN televizije govorio je o formiranju vojnih snaga i kazao ako određena terotorija nema tradiciju vojnih formacija, oni se razvijaju na nekoliko pravaca i jako dugo ako se počinje od nule.

"Jako je bitno školstvo, morate imati obučen kadar. Treba vam kadar koji će da stigne za godinu dana koje će i u narednim godinama stizati sve, za remont, popravke, opravke, mora se misliti i na sanitet. Ukoliko razvijate oružane snage od nule morate misliti na sve. To je proces koji bi minimalno zahtijevao 15 godina razvoja", Kazao je Radulović i naglasio da s eu BiH izdvaja 0,9 posto iz BDP za oružane snage.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Ako nemate političku situaciju, koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom, globalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti ugušena", kazao je Radulović.

S idejom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se formira entitetska vojska nisu saglasni ni pojedini opozicionari. 

Podsjećamo, Dodik je, osim što je obećao formiranje vojske, najavio da će onemogućiti djelovanje SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO). Ovo je najavio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da je šumsko područje u RS u vlasništvu države, a ne ovog entiteta.

Cijelu emisiju možete pogledati u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije