Vojin Mijatović: Tražim smjenu Envera Zornića

Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović: Tražim smjenu Envera Zornića
Foto: Privatni album / Vojin Mijatović

Među onima koji su reagovali na imenovanje Envera Zornića za direktora sarajevskog preduzeća 'Toplane' je i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vojin Mijatović.

"Ratni zločinci iz reda sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, niti mogu, niti smeju učestvovati u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini, a kamoli obavljati javne funkcije", mišljenja je.

Novi direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić osuđeni ratni zločinac?

Poručio je da ako su istiniti navodi da je Zornić osuđeni ratni zločinac, da je time, kako je naveo, narušen ugled Socijaldemokratske partije kao nikada do sada dodavši:

"Ovim činom koji je žestok propust Kantonalne organizacije Socijaldemokratske partije Sarajevo, dovelo do neprocenjive štete po ideju socijaldemokratije i same partije."

Prema riječima Mijatovića, javno se ograđuje od ovog sramotnog čina.

"Želim obavestiti javnost da ukoliko se potvrde navodi iz medija, tražim smenu Zornića, promptno isključenje iz Socijaldemokratske partije, te ostavke svih odgovornih u Kantonalnoj organizaciji koji su učestvovali u odluci oko imenovanja istog", istakao je.

Tvrdi da će na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije zahtijevati spomenuto.

Izvinio se javnosti, kako je naglasio, zbog svega što je ovakva odluka proizvela.

Na imenovanje Zornića je reagovala i potpredsjednica Socijaldemokratske partije i zastupnica ove političke stranke u Predstavničkom domu Parlamenta federacije Bosne i Hercegovine Lana Prlić.

Lana Prlić o Zorniću: Imenovanje osuđenog ratnog zločinca je nedopustivo

Ocijenila je da je, kako je napisala na Facebooku, imenovanje osuđenog ratnog zločinca nedopustivo.

Između ostalog, pozvala je predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Sarajevo Damira Mašića da podnese ostavku na ovu funkciju.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je poručio da "nema nikakvu toleranciju za ratne zločince."

Premijer Forto komentirao slučaj "Zornić": Nemam nikakvu toleranciju za ratne zločine

Podsjećamo, portal Žurnal je objavio tekst u kojem se navodi da je Zornić osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina za ubistvo građana srpske i hrvatske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije