Vode li Dodikovi ultimatumi Bosnu i Hercegovinu u ustavnu krizu?

7
L. Memčić
Vode li Dodikovi ultimatumi Bosnu i Hercegovinu u ustavnu krizu?
FOTO: AA / Milorad Dodik

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. juna 2023. godine održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio vanredne okolnosti i donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

"Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština RS se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati".

Skandal u Srbiji: Potukli se juniori na košarkaškoj utakmici, učestvovao i legendarni košarkaš

Skandal u Srbiji: Potukli se juniori na košarkaškoj utakmici, učestvovao i legendarni košarkaš

Jedini sudija iz bh. entiteta RS u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević. Njega je Narodna skupština RS u aprilu ove godine pozvala da podnese ostavku, a iz Ustavnog suda su između ostalog naglasili da niti jedan zakonodavni ili izvršni organ nema ustavnu nadležnost da "povuče" sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Knežević je potom obavijestio Skupštinu RS da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH te kazao da ukoliko Ustavni sud ne povuče odluku, bit će zakazana sjednica NSRS na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u ovom entitetu i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa Bosne i Hercegovine. 

Ustavni sud BiH osudio neustavno djelovanje NSRS, sudija Knežević na bolovanju

Ustavni sud BiH osudio neustavno djelovanje NSRS, sudija Knežević na bolovanju

Prema njegovim najavama, sjednica će biti održana u utorak, 27. juna.

Iz Ustavnog suda BiH su kazali da je 'nesumnjivo da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja'.

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić komentirao je za portal Radiosarajevo.ba aktuelnu situaciju te kazao da, ukoliko se ove prijetnje iz entiteta RS ostvare, Bosna i Hercegovina će se naći u ustavnoj krizi.

Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo
FOTO: Screenshot: Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo

"To je sve zasad u nekom verbalnom pokušaju, ali ako se to ostvari, to je vrlo opasna situacija. Za sada je to ultimatum kojim se kaže da će donijeti zakon o neprovođenju odluka ustavnog suda na teritoriji entiteta RS. To je nešto što je nezabilježeno u ustavnoj historiji bilo koje države.

Ako se te prijetnje ostvare i ako se krene provoditi taj zakon, Bosna i Hercegovina će biti u teškoj ustavnoj krizi i u pitanje se dovodi i sigurnost države", istakao je Pobrić.

Podsjetio je da ovo nije prvi put da vlasti iz entiteta RS dovode u pitanje rad Ustavnog suda BiH i njegove odluke proglašavaju - neustavnim.

Dodik opet prijeti: Ako Ustavni sud BiH do podne ne ukine odluku, donosimo nove zakone

Dodik opet prijeti: Ako Ustavni sud BiH do podne ne ukine odluku, donosimo nove zakone

"To je nelogična situacija koja se ne može objasniti sa stanovišta zdravog razuma. Predsjednik Skupštine RS pokušava to objasniti kroz pravne norme, ali to se ne može objasniti. Nema države u svijetu gdje parlament jednog dijela te države ima bilo kakva ovlaštenja nad ustavnim ili vrhovnim sudom", istakao je Pobrić.

Ultimatume Milorada Dodika nazvao je 'otvorenim napadom na Ustav BiH'.

"U Ustavu Bosne i Hercegovine se navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i izvršne. Nažalost, mi do sada nemamo nijedan slučaj da je bilo ko krivično odgovarao za neizvršenje sudske odluke. Tu se dovodi u pitanje i odgovornost Tužilaštva Bosne i Hercegovine", kazao je Pobrić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetio je da se odluke Ustavnog suda ne izvršavaju ni u Federaciji BiH. Primjera radi, Odluka o neustavnosti Statuta Grada Mostara još nije provedena. Međutim, kako kaže Pobrić, niko ne dovodi u pitanje legitimitet Ustavnog suda BiH. 

O USTAVNOM SUDU BOSNE I HERCEGOVINE

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I Ustava.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom Bosne i Hercegovine pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja, na osnovu Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune.

Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom Bosne i Hercegovine. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu Bosne i Hercegovine uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije