Refik Lendo: Ustavni sud BiH posljednja je linija odbrane ustavnog poretka

6
Fena
Refik Lendo: Ustavni sud BiH posljednja je linija odbrane ustavnog poretka
Foto: Fena / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo saopćio je da su posljednje aktivnosti Narodne skupštine bh. entiteta RS antidržavne i isključivo su u službi secesionističke politike Milorada Dodika.

"Izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uređen je Ustavom BiH i samo tako se može i vršiti, bilo kakva promjena načina izbora i sastava suda mora biti u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine, vladavine prava, evropskog puta i u skladu s najboljim evropskim standardima", naglasio je.

Kako je kazao, prijetnja napuštanjem državnih institucija jeste prijetnja blokadom rada, opstrukcijom procesa, što se, pravno gledano može okarakterisati kao napad na ustavni poredak, ali i otvoreni put u secesiju. Takvo ponašanje može imati nesagledive posljedice za državu i sve njene građane te nalaže hitnu reakciju nadležnih organa, prije svega Tužilaštva BIH.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Visoki predstavnik treba da prestane biti visoki predstavnik samo za jedan entitet i da počne donositi odluke kojim će ispraviti brojne ustavne nepravilnosti u entitetu RS, a koje su na štetu Bošnjaka, Hrvata i svih građana. Također, Visoki predstavnik ima ovlasti, ali i zadatak da brani i osigura provođenje Dejtonskog sporazuma koji Milorad Dodik i ovim zakonom podriva. Ovo je posljednji poziv visokom predstavniku da prestane raditi po diktatu Andreja Plenkovića i Zagreba i da počne raditi po diktatu svoje misije propisane Dejtonskim sporazumom, navodi se.

Lendo podsjeća da su 'u NSRS i prije usvajani slični zaključci s ciljem vršenja pritiska na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali nedavno usvojeni set zaključaka sadrže konkretne mjere, radnje i plan djelovanja. Navedeno ih čini pogodnim sredstvom izvršenja napada na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Ustavni sud Bosne i Hercegovine posljednja je linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine, a strane sudije garancija funkcionisanja te institucije'.

"Još jednom pozivam Visokog predstavnika da počne raditi u skladu sa svojim mandatom te da zaustavi orkestrirane napade na institucije države Bosne i Hercegovine i omogući primjenu demokratskih principa na kojima počivaju zemlje Zapada i cjelokupan civilizovani svijet", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije