Vladimir Špoljarić novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu

E. H.
Vladimir Špoljarić novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Prva tačka dnevnog reda je imenovanje predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Predložen je Vladimir Špoljarić, trenutni v.d. predsjednika ovog Suda. Kandidat Špoljarić na sjednici VSTV-a predstavio je svoj plan rada.

"Dobili smo sredstva i raspisali smo konkurs za steučne saradnike. Istim sredstvima počeli smo pregrađivati prostorije kako bi kreirali više mjesta. Planirana je i prostorija za sudsku biblioteku. Ušli smo i u prostorije kotlovnice, budući da smo prešli na grijenje Toplana. Za godinu dana trebali bi uraditi oko 1.000 predmeta, a uz pomoc sudova u Goraždu, Travniku i Zenici", istakao je Špoljarić.

Dodao je da kamere ne rade u Sudu, velika je gužva, stranke hodaju gdje hoće.

"Imamo obećanje od KPZ-a da će nam dostaviti pet najmodernijih kamera i dvije plazme. Također nam je sigurnosni problem i benzinska pumpa preko puta zgrade, ali s Kantonom smo krenuli da rješavamo taj problem. Što se tiče strategije, naš najvažniji cilj je smanjenje broja predmeta, jer se čeka između 5 i 6 godina na odluku. Nama treba da se bira još pet sudija", kazao je Špoljarić.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu gomilaju se zaostaci (u predmetima).

On je naslijedio 26 hiljada neriješenih predmeta u sudu, a obaviješten je i da ima 13 hiljada predmeta u arhivi koji do danas nisu predati Sudu BiH.

Radi se o predmetima Vrhovnog suda koje su dobili 2008. i to su predmeti Višeg privrednog suda.

"Dvoje sudija godinama prikazuju normu kao da su završeni predmeti, ali nisu. Moj opšti utisak, kada sam preuzeo dužnost vršioca dužnosti, je bio nedostatak stručnog osoblja, pogotovo sudija, a bilo je i problema sa prostorom", kaže Špoljarić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija pitao je Špoljarića "da li Sud ima dovoljan broj sudija da se rješe zaostatci ovog Suda".

Špoljarić je odgovorio da planirano povećanje sudija za pet nije dovoljno.

"Fokusirali smo se na stručne saradnike koji bi mogli završavati određene predmete. Planirali smo formirati grupe, planirano je da oni završe oko 6.000 predmeta. U stalnom kontaktu smo s izvršnom vlašću i tražili smo da nam se obezbjede sredstva za dodatnih 5 sudija. Ali pošto imamo problema s prostorom, planiramo i raditi možda u smjenama", naglasio je Špoljarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije