Stotine građana iz BiH dolaze na proteste: Evo šta kažu o skupu u MUP-u KS

Radiosarajevo.ba
Stotine građana iz BiH dolaze na proteste: Evo šta kažu o skupu u MUP-u KS
Facebook / Arijana Memić objavila fotografiju iz Beča s porukom "Zajedno, do kraja"

U Sarajevu se sutra pred zgradom pravosudnih institucija očekuje dolazak nekoliko stotina građana iz više gradova Bosne i Hercegovine. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banje Luke, Tuzle... a susret je zakazan za 11.55 sati.

Protesti su najavljeni nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu „Potkivanje“.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdila je da se očekuje okupljanje građana, ali da zvaničan zahtjev nije zaprimljen.

„Da i dođe ovog trenutka, to bi bilo kasno. Mi smo iz medija saznali za skup, tako da ćemo kao i svaki put do sada poduzeti aktivnosti da on prođe bez narušavanja javnog reda i mira“, kazala je Kuldija.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Ona je potvrdila za naš portal da je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, MUP-u KS uputio zahtjev za vanskim osiguranjem Suda BiH.

„Zahtjev je stigao i na pripadnicima MUP-a KS je zadatak da ga obave na najbolji mogući način“, dodala je Kuldija.

Dolazak u Sarajevu sinoć su najavili i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica ubijenog mladića Dženana Memića.

Ovaj skup su još ranije u Beču najavili Davor Dragičević i Muriz Memić, roditelji ubijenih mladića, koji su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine, posebno roditelje, da dođu u glavni grad BiH na protest.

Suze i tuga na mirnom protestu u Beču za Davida i Dženana

Kako je najavio otac stradalog mladića Muriz Memić bit će zatražena ostavka Milana Tegeltije, ali i svih članova VSTV-a koji su podržali izbor Dalide Burzić za sudiju Suda BiH, i pored toga što je protiv nje podnesena krivična prijava i pokrenut disciplinski postupak zbog slučaja „Dženan Memić“.

Arijana Memić objavila fotografiju iz Beča s porukom

Facebook: Arijana Memić objavila fotografiju iz Beča s porukom "Zajedno, do kraja"

„Krajnje je vrijeme da i u Sarajevu izvršimo neki vid pritiska koji vršimo više od 420 dana u Banjoj Luci, ali nemamo odgovor šta se to dešava“, kaže je u ponedjeljak navečer Ozren Perduv, iz grupe Pravda za Davida, dodajući da je iz Banje Luke organiziran prijevoz za Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije