Afera "potkivanje": Ispred zgrade VSTV-a danas veliki protesti

Radiosarajevo.ba
Afera "potkivanje": Ispred zgrade VSTV-a danas veliki protesti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Postavljena zaštitna ograda ispred pravosudnih institucija BiH

U Sarajevu se danas u 11.55 sati, pred zgradom pravosudnih institucija, očekuje dolazak nekoliko stotina građana iz više gradova Bosne i Hercegovine. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banje Luke, Tuzle...

Protesti su najavljeni nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu „potkivanje“.

Stotine građana iz BiH dolaze na proteste: Evo šta kažu o skupu u MUP-u KS

Dolazak u Sarajevu sinoć su najavili i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica ubijenog mladića Dženana Memića.

Ovaj skup su još ranije u Beču najavili Davor Dragičević i Muriz Memić, roditelji ubijenih mladića, koji su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine, posebno roditelje, da dođu u glavni grad BiH na protest.

Suze i tuga na mirnom protestu u Beču za Davida i Dženana

Kako je najavio otac stradalog mladića Muriz Memić bit će zatražena ostavka Milana Tegeltije, ali i svih članova VSTV-a koji su podržali izbor Dalide Burzić za sudiju Suda BiH, i pored toga što je protiv nje podnesena krivična prijava i pokrenut disciplinski postupak zbog slučaja „Dženan Memić“.

Kako je portal Radiosarajevo.ba pisao u utorak, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo već su pripremili zaštitne ograde oko zgrade bez obzira što protesti nisu najavljeni i time ne bi trebali ni biti dozvoljeni.

Postavljena zaštitina ograda uoči sutrašnjih protesta ispred VSTV-a

Glumac Emir Hadžihafizbegović također je pozvao građane da izađu na proteste koje je najavio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Hadžihafizbegović je na Twitteru napisao da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija poručio da ministar i političar ne može pozivati na proteste, zbog čega na proteste poziva on kao „kulturni radnik.“

„Evo, ja kao kulturni radnik pozivam na proteste protiv tebe i bande u tužilaštvu. Dosta je bilo podcjenjivanja inteligencije ovog naroda“, napisao je Hadžihafizbegović. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije