Vlade Srbije i RS-a danas imaju zajedničku sjednicu

2
Radiosarajevo.ba
Vlade Srbije i RS-a danas imaju zajedničku sjednicu
Foto: Elektroprivreda RS / Ilustracija

Zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije biće održana danas u Istočnom Sarajevu.

Delegaciju Srbije predvodiće premijerka Ana Brnanbić.

Predviđeni su bilateralni sastanci resornih ministara i generalnih sekretara, te potpisivanje sporazuma o saradnji, piše BHRT.

Delegacije dvije vlade zatim odlaze za Foču, gdje će premijer Brnabić i premijer RS-a Radovan Višković položiti kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i RS-a u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina preduzeće Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda RS 49 odsto.

Ekspert za državnu imovinu i bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero ranije je za portal Radiosarajevo.ba istaknuo da ovdje imamo problem i to zbog činjenice da nemamo institucionalnih reakcija države na projekte na Drini, a za koje niko ne pita državu Bosnu i Hercegovinu.

"Mi zasad imamo samo potpisanu izjavo dvije vlade. Vlade RS i Srbije o namjeri zajedničke izgradnje hidroelektrana. Ta priča je imala svoj tok 2018. godine i tada, također, niko nije reagovao. Poslije izostanka institucionalne reakcije i na već debelo poodmakle radove na trebinjskom aerodromu, koja je i flagrantnija priča o ulasku u vlasništvu nad državnim vlasništvom susjedne države od ove sa hidroelektranama, nastala je, očito, procjena da se može ići dalje.

Koliko smo vidjeli iz nekih izjava Milorada Dodika ovih dana, to je samo početak ulaska i ovladavanja javnim dobrima Bosne i Hercegovine, dakle, državnom imovinom Bosne i Hercegovine, na teritoriji bh. entiteta RS-a, a od strane Srbije", kaže Cero za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, zabrinjava činjenica da se Vijeće ministara BiH zvanično nije oglasilo, kao ni Pravobranilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije