Hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zabrinule građane Istočnog Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zabrinule građane Istočnog Sarajeva
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Kasindolska rijeka

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” već nekoliko mjeseci vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.

Građani ističu da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima. Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola RS-a jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE ‘’Podivič’’ u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, na šta ukazuju zabrinuti građani.

"Neprihvatljivo je da je u Ekološkoj dozvoli za MHE ,,Samar’’ izvršena promjena trase cjevovoda, promjene tipa vodozahvata, promjene trase pristupnog puta i promjene hidromašinske opreme, a da nije sproveden novi postupak izdavanja ekološke dozvole. Sve pobrojano predstavlja ključne komponente projekta i nedopustivo je da promjene ovog značaja vrše samostalno investitor i Ministarstvo bez učešća zainteresovane javnosti. To nije transparentan rad javne uprave, a samim tim ni zaštita javnog interesa i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima”, navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, navedene tri mHE uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštineTrnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Građani napominju da je načelnik Istočnog Novog Sarajeva ipak potpisao, a Skupština Grada Istočnog Sarajeva usvojila Deklaraciju ‘’Opštine bez brana’’ čime su prikazali da su promijenili stav i da imaju jasnu namjeru da u budućnosti ne dozvoleizgradnju malih hidrocentrala na području grada Istočno Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije