Saradnja / Vlade Republike Srbije donirala Republici Srpskoj više od 48 miliona maraka

26. 12. 2019. u 16:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 35

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas donatorska sredstva Vlade Republike Srbije, u iznosu od 25 miliona eura (48.895.750 KM), odobrenih tom bh.entitetu kao jednokratna pomoć srbijanske izvršne vlasti.

Navedena donatorska sredstva, kako se tvrdi, ne ulaze u entitetski budžet.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila je danas Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija projekta izgradnje autoputa i gasovoda na relaciji Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost RS sa zemljama u okruženju, gasifikacija dijela RS, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak RS, saopćeno je iz entitetske vlade.

Zakonom se uređuje poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje navedenog autoputa i gasovoda, kao projekata od posebnog značaja za RS, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenje posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za izgradnju ovog autoputa i gasovoda.

NEMA KOMENTARA