Tegeltija s Novalićem i Viškovićem: Premijeri su se usaglasili i oko Zakona o PDV-u

O. K.
Tegeltija s Novalićem i Viškovićem: Premijeri su se usaglasili i oko Zakona o PDV-u
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sastanak Zorana Tegeltije, Fadila Novalića i Radovana Viškovića

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija održao je danas u Sarajevu sastanak sa premijerima Federacije BiH i RS, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Nakon sastanka, Tegeltija je kazao da je i ranije najavljivao da će održati sastanak sa entitetskim premijerima, koji prema njegovom mišljenju snose veliku odgovornost.

"Prošli smo kroz mnoge tačke, među kojima je i saradnja između entitetskih vlada sa Vijećem ministara. Dogovorili smo se da će se zajednička sjednica entitetskih vlada sa Vijećem ministara održati krajem januara", istakao je Tegeltija.

Kako je kazao Tegeltija, premijeri su se usaglasili i oko zakona o PDV-u.

"On je već u proceduri usvajanja i prošao je kroz UIO. Govorit ćemo i o otvorenim pitanjima oko PDV-a, prije svega o stopi, njegovom plaćanju i drugim otvorenim pitanjima", pojasnio je Tegeltija.

Što se tice Evropskih integracija, Tegeltija je kazao kako se nada da će do sredine naredne godine biti provedene mjere iz Mišljenja Evropske komisije.

"Kada smo govorili o prioritetima za sigurnost, dotakli smo se i povratka naših državljana sa sirijskih ratišta, te problema migracija. Govorili smo i o budućim planovima, plan nam je povećanje plaća, kao i penzija. Također, bitna tema nam je i fiskalizacija, ali i ekologija, kao i pitanje digitalizacije. Razgovarano je i o poravnanju računa između entiteta kada se govori o raspodjeli sredstava sa računa UIO. Vijeće ministara će podržati dogovor koji dvije strane postignu", poručio je Tegeltija.

Radovan Višković kazao je kako od početka svog mandata čeka ovaj sastanak.

"Ovo su jako važna pitanja za sve naše građane. Raduje me što imamo usaglašene stavove o brojnim pitanjima. Također, razgovarali smo i o zaštiti domaće proizvodnje. Mislim da smo vrlo blizu konačnog rješenja za problem povrata PDV-a između dva entiteta. Danas sam dogovorio sa kolegom Novalićem da nam oni pošalju svoje primjedbe, i da to konačno riješimo", kazao je Višković.

Višković je dodao da su ovo jako važna pitanja za sve naše građane.

"Raduje me što imamo usaglašene stavove o brojnim pitanjima. Također, razgovarali smo i o zaštiti domaće proizvodnje. Mislim da smo vrlo blizu konačnog rješenja za problem povrata PDV-a između dva entiteta. Danas sam dogovorio sa kolegom Novalićem da nam oni pošalju svoje primjedbe, i da to konačno riješimo. Povučene su tužbe za PDV", istakao je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije