BiH NATO-u dostavila Program reformi: Oglasila se i Ambasada SAD

Radiosarajevo.ba
BiH NATO-u dostavila Program reformi: Oglasila se i Ambasada SAD
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva

Program reformi Bosne i Hercegovine dostavljen je tačno u 16 sati u sjednište NATO saveza u Briselu.

Podsjećamo, Program reformi je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra 2019. godine.

Kako je pojašnjeno dokument je Predsjedništvo BiH dostavilo posredstvom Misije BiH u NATO-u, a nakon što je Predstavnički dom Parlamenta BiH na današnjoj sjednici potvrdio imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Ambasada SAD u BiH pozdravila je danas formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH i predaju Programa reformi u sjedište NATO-a.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini - undefined

Arhiv: Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

“Pozdravljamo formiranje Vijeća ministara BiH i predaju dokumenta Program reformi BiH NATO-u, čime će se nastaviti partnerstvo i saradnja BiH sa Savezom i otključati prijeko potrebne reforme odbrane”, rečeno je iz ove ambasade.

Dakle, samo sat nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH je, kako je to dogovoreno u Predsjedništvu, dogovoreni Program reformi dostavila u NATO.

Zanimljivo je da će Narodna skupština RS danas poslijepodne razmatrati već poslani Program reformi i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su, uz posredovanje međunarodne zajednice, krajem prošlog mjeseca Program reformi koji će odrediti NATO put naše zemlje.

Na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime je otkočen proces imenovanja novog saziva državne vlade. Sve do prije nekoliko dana sadržaj Programa reformi bio je poznat uskom krugu ljudi, što je otvorilo prostor opoziciji za kritike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije