Problemi / Vlada TK podržala zahtjeve Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

08. 09. 2021. u 12:24:00 Fena

Shares: 0

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona insistiraju na dosljednom provođenju Sporazuma kojeg su u maju potpisali "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH.

Sindikat rudnika i Vlada Tuzlanskog kantona zatražili su od JP "Elektroprivreda BiH" d.d.-Sarajevo da intenzivira i uspostavi potrebnu dinamiku u dokapitalizaciji Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli, a kako bi se osigurali uvjeti za realizaciju planiranih proizvodnih rezultata.

Vlada Tuzlanskog kantona je pozvala Rudnike uglja "Kreka" i Sindikat radnika rudnika da po odredbama Zakonu o radu Federacije BiH i Zakona o mirnom rješavanju sporova u FBiH, prije svega, okončaju proces mirenja, te da sva otvorena pitanja rješavaju daljim dijalogom u skladu sa Sporazumom kojeg su JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH potpisali 19. maja 2021. godine u Sarajevu.

Rudarski sindikati i Vlada pozvali su JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo da proces reorganizacije i restrukturiranja Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli realiziraju u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i Sporazumom kojeg su potpisali 19. maja.

"Također Sindikati i Kantonalna vlada zahtijevaju od Elektroprivrede BiH da restrukturiranje Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli na planu ljudskih resursa realizira u skladu sa tačkama 3. i 4. tog sporazuma", navodi se u saopćenju Vlade TK.

Imajući u vidu poseban interes javnosti, ali i javni interes, rudarski sindikati i Vlada Tuzlanskog kantona zatražili su od "Elektroprivrede BiH" da, radi brojnih razloga, javno predstave procjenu mogućnosti realizacije investicionog projekta u TE "Tuzla" u Tuzli-BLOK 7.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA