Rudari prekinuli štrajk glađu nakon odluke Vlade Federacije

0
Fena
Rudari prekinuli štrajk glađu nakon odluke Vlade Federacije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protesti rudara

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u Koncernu Elektroprivrede BiH.

Ovom odlukom odobrava se rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica i "Abid Lolić" uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO za 140 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno s 31. majem 2021. godine u ukupnom iznosu od 6.492.421,27 KM.

Istom odlukom odobren je iznos od 2.980.633,69 KM za uvezivanje staža za 87 radnika rudnika Kreka i Zenica, kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

Privrednom društvu Rudniku uglja Kreka odobrava se uvezivanje radnog staža za tri radnika u ukupnom iznosu od 63.294,72 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 29 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 705.202,08 KM. Privrednom društvu RMU Zenica odobrava se uvezivanje radnog staža za 61 radnika u ukupnom iznosu od 3.404.857,41 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 58 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.275.431,61 KM. Privrednim društvima Rudniku mrkog uglja Kakanj odobrava se uvezivanje radnog staža za 25 radnika u ukupnom iznosu od 786.405,89 KM, za RMU Breza za 34 radnika iznos od 1.277.137,77 KM, a za RMU "Abid Lolić" za 17 radnika iznos od 960.725,48 KM.

Ova sredstva isplatit će se iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a obezbijeđena su Odlukom o pozajmici od strane Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, zavisna društva – rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Porezna uprava FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Petnaestak od 38 prošle godine penzionisanih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su jutros u 9 sati započeli štrajk glađu, nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela rješenje kojim se omogućava njihovo penzionisanje, prekinulo je štrajk i napustilo je prostor Doma rudara - potvrdila je u izjavi za Fenu Emina Dračić.

Zenički rudnici posluju u sklopu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, a zbog neuplaćenih doprinosa, rudari još uvijek nisu ostvarili pravo na zarađene penzije.

Odlukom Vlade FBiH bit će penzionisano više od 60 radnika zeničkog rudnika, koji su penzionisani u toku prošle te do 31. maja ove godine.

"Zadovoljni smo zbog ovakvog raspleta i zahvalni smo svima koji su nam pomogli da ostvarimo svoja prava, ali smatramo i da nije trebalo ovoliko čekati. Nadam se da ćemo sljedećeg mjeseca i dobiti svoje zasluženo zarađene penzije", ističe Dračić.

Ona napominje kako su ovim rješenjem Vlade FBiH obuhvaćeni svi penzioneri iz rudnika u sklopu koncerna JP EPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije