Potpisan sporazum sindikata rudara i EPBiH: Da li će struja poskupjeti u FBiH

2
Radiosarajevo.ba
Potpisan sporazum sindikata rudara i EPBiH: Da li će struja poskupjeti u FBiH
PrtScr / Press konferencija

Nakon sastanka predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH postignut je sporazum koji će danas biti potpisan.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je podloga za sporazum bio prijedlog sindikata, te sporazum koji je pripremila EPBiH.

Sadrži sedam tačaka kojim su definisana pitanja i rješenja koja su bila sporna u prethodnom periodu.

Između ostalog usaglašeno je da će potpisnici biti saglasni da koncept restruktuiranja rudnika treba biti realiziran. 

Dogovoreno da će EPBiH obezbijediti sredstva za penzionisanje svih uposlenika koji su stekli uslove ili će ih steći do kraja ove godine za penzionisanje. Jednom od tačaka je definisano da će proces restruktuiranja rudnika u sastavu koncerna u smislu ljudsih resursa biti realiziran do 2023. godine.

Sporazumom je riješeno zbrinjavanje viška radnika u rudnicima, a koje će se vršiti na socijalno prihvatljiv način, a finansijska sredstva će obezbijediti EPBiH.

Dogovoreno je da će biti obezbjeđena sredstva za ulaganje u pojedine rudnike.

Sindikat je jednom od tačaka zadržao pravo da može aktivirati odluku o generalno štrajku i protestima ako se sporazum ne bude poštovao.

"Danas smo kompromisno došli do sporazuma i imamo zajednički cilj da dovedemo rudnike u jedan funkcionalan rad, te će im se omogućiti da funkcionišu od svoga rada", kazao je Džindić.

Sinan Husić, predsjednik sindikata kazao je da je u sporzumu kombinacija tačaka i prijedloga koje su i oni davali, tako da imaju razlog za zadovoljstvo.

"Ključno pitanje je bilo kako riješiti pitanje penzionisanje radnika koji su ostvarili pravo na penziju, ali nisu ispunjeni svi potrebni uslovi. Danas imamo odluke, koje garantuju penzionisanje oko 419 radnika do kraja 2021. godine.

Jako je bitno za zaposlene u rudnicima vremenski period u kome treba okončati proces rekonsturiranaj u smislu ljudskih resursa, mi smo od poečtka bili stava da treba zacrtati realan cilj. Smatramo da je ovaj proces moguće okončati realno do 2023. godine.

Ono što je jako bino, je da je potpuno jasno definisan način zbirnjavanja viška radnika koji se budu pojavljivali, a to je prirodni odliv, penzionisanje, prekvalfikacija i do kvalifikacija, podsticajne otpremnine", poručio je Husić.

Generalni direktor EPBiH Admir Andelija kaže da sa zadovoljstvom može kazati da su izašli iz perioda nerazumijevanja, kada je u pitanju energetski sektor.

"Nadam se da ćemo u narendom periodu imati jedan mirniji period da pokažemo da smo svi na strani restruktuiranje. Hoću da pozovem sve povjerioce rudnika, da budu strpljivi, da ovaj koncept nema alternativu i da ćemo u naredno perido udoći u priliku da izmirujemo svoje zaostale oabaveze.

U narednih pola godine ili godinu dana doći ćemo u priliku da počnemo izmirivati obaveze", poručio je on.

Na pitanje novinara da li ovaj sporazum znači da neće doći do poskupljenja struje, direktor Andelija je to potvrdio.

"Saopćenje koje smo dali prije dva dana u medije, htjeli smo da kažemo da ne možemo finansirati neefikasnu struju.

Mi smo sa tom praksom morali prestati i nadam se da smo završili sa ovim. Trenutno ne znači da će struja poskupjeti, ali prijašni zahtjev je bio nešto dugotrajniji proces zbrinjavanja radnika. Potpisivanjem ovog sporazuma neće doći do poskupljenja", zaključio je Andelija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije